23948sdkhjf

Svanehøj nærmer sig den halve milliard

Den nordjyske pumpespecialist øger omsætning og indtjening for tredje år i træk

147 procent. Så meget har Svanehøj Danmark øget sin omsætning på bare tre år. Og virksomheden, der er specialist i pumpeløsninger til flydende gas, kan i sit netop offentliggjorte 2021-regnskab fremvise et resultat på 58,3 mio. kr. før skat mod 54,8 mio. kr. året før.

Det er ikke set bedre siden årene 2014-2016, hvor en række meget store offshore-projekter medførte rekordhøj omsætning og indtjening.

Men til forskel fra dengang er det nu i høj grad skibsfartens udfasning af olie, der driver væksten hos Svanehøj. Efterspørgslen på skibe, der sejler på LNG, stiger støt, og Svanehøj har formået at tage en stor del af ordrerne på fuel-pumper til disse skibe.

Samtidig har efterspørgslen på cargo-pumper til tankskibe ligget på et historisk højt niveau. Det kan aflæses i ordreindgangen, som i 2021 udgjorde 740 millioner kroner. Det er tæt på en fordobling i forhold til året før.

Fantastisk stærkt 2021 – endnu bedre 2022

Omsætningen voksede i 2021 fra 388,5 til 439,1 millioner kroner. Men i virkeligheden kunne væksten have været endnu større. Den globale fragtkrise påvirkede især den udgående logistik og medførte, at leverancer af ordrer for op mod 40 millioner kroner måtte skubbes til 2022.

- 2021 var et fantastisk stærkt år for Svanehøj, men 2022 tegner faktisk til at blive endnu bedre. Vi gik ind til året med en historisk stor ordrebeholdning, og det har vi formået at håndtere på trods af store udfordringer med Omikron i februar, hvor op mod halvdelen af de timelønnede var syge. Vores medarbejdere har virkelig knoklet og vist sig enormt fleksible. Alle i Svanehøj har en vigtig aktie i, at vi år til dato ligger foran vores budget, siger CEO Søren Kringelholt Nielsen.

- 2021 var et fantastisk stærkt år for Svanehøj, men 2022 tegner faktisk til at blive endnu bedre. Søren Kringelholt Nielsen, CEO hos Svanehøj Group

Nyt opkøb giver nye muligheder

Svanehøj købte den 14. januar 2022 Wärtsilä-virksomheden Tank Control Systems, der er specialist i systemer til overvågning af LNG- og LPG-tanke på skibe og på landbaserede terminaler. Denne forretning kan få en fremtrædende rolle i de kommende år, hvor landene i EU vil investere massivt i at gøre sig uafhængige af russisk gas.

En central del af EU’s strategi er at flerdoble importen af LNG fra USA, og til det formål skal der bygges mange nye modtageterminaler til LNG – der alle får brug for systemer af den slags, som Svanehøj producerer på sin nye fabrik i franske Calais.

- Vores virksomhed i Frankrig er én blandt meget få virksomheder i verden, der producerer disse systemer til overvågning af LNG-terminaler. Det er en forretning, som vi tror rigtig meget på, og derfor sætter vi fuld turbo på udviklingen af produkter og servicekoncepter, siger Søren Kringelholt Nielsen.

Det voksende LNG-marked rummer også et stort potentiale for Svanehøjs pumpe-forretning, fordi der vil opstå et behov for flere LNG-tankskibe. En stor del af disse skibe vil sandsynligvis blive bygget til at transportere LNG fra USA til Europa og flydende CO2 den anden vej. Her vil Svanehøj stå i en stærk position, idet virksomhedens deepwell-pumper kan håndtere alle former for flydende gas og i mange tilfælde er anvendt til netop LNG og CO2.

Ny strategi: LNG, CO2-fangst og Power-to-X

Svanehøjs stærke 2021 betyder, at vækstmålene for perioden 2019-2023 er indfriet to år tidligere end forventet. Virksomheden gik derfor ind til 2022 med en ny strategi under overskriften ”Powering a better future” og en målsætning om at øge omsætningen til 1 milliard kroner inden udgangen af 2026.

Den nye strategi skal sikre, at Svanehøj holder sig på forkant med den hastige udvikling i skibsindustrien og samtidig er i stand til at gribe de nye muligheder, der opstår som led i den grønne omstilling.

Foruden den nye forretning for målesystemer til opbevaring af LNG gælder det blandt andet løsninger til Power-to-X og Carbon Capture & Storage. Svanehøj sikrede sig for nylig en ordre på pumpesystemer til to nye CO2-skibe til Northern Lights-projektet i Norge.

- Vi har de seneste år investeret målrettet i at positionere Svanehøj som en globalt førende specialist inden for produktion og service af pumper og kritisk udstyr til håndtering af flydende gas. Det er i høj grad lykkedes, og med den nye strategi løfter vi ambitionerne til et endnu højere niveau. Vi står i en gunstig position med en rekordstor ordrebeholdning, en række meget efterspurgte produkter og en markant styrket service- og aftersales-forretning, siger bestyrelsesformand Søren Ø. Sørensen.

Svanehøj Danmark forventer i 2022 et primært driftsresultat (ebitda) før engangsomkostninger i niveauet 120-150 millioner kroner.

Svanehøj Danmark A/S
Regnskabsår 2021 2020
Valuta mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning 439,1 388,5
Primært driftsresultat (ebitda) 67,2 63,5
Bruttofortjeneste 148,8 131,9
Resultat før skat 58,3 54,8
Årets resultat 45,4 42,7
Status balance 370,2 227,1
Egenkapital 71,0 73,2
Antal ansatte 161 141
Kilde: CVR

Artiklen er en del af temaet Regnskab.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Spåntagning af plast er rygraden i produktionen: Nu skal kapaciteten øges
Ørsted med i 100 MW flydende havvind-projekt
Automationsvirksomhed er vokset 175 procent på fire år - nu vil de indtage nyt marked
Værktøjsfabrikant mærker tydelig tendens: - Plastbranchen vil hellere reparere end skrotte
Erhvervslivets forventninger til beskæftigelsen stiger
Granly Gruppen holder skansen i udfordrende år
Andre Nordiske Medier
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Søfart
PlastForum DK

Send til en kollega

0.11