23948sdkhjf

Hardcore metalforsker modtager årslegat

Professor Dorte Juul Jensens forskning i metallers indre strukturer og egenskaber har ført til banebrydende resultater. Den 4. maj 2022 blev hun fejret som årets modtager af Villum Fondens årslegat.

Dorte Juul Jensen fra DTU Construct har modtaget Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning for sin banebrydende materialeforskning og utrættelige indsats for at styrke dansk forskning.

Sammen med årslegatet på 5 millioner kroner har Dorte Juul Jensen fået et stykke metal, der ikke kræver forskning for at blive forstået: En årslegatmedalje der med hendes navn graveret vidner om modtagelsen af en af Danmarks største individuelle forskerpriser.

- Prisen er en unik anerkendelse af mit arbejde og betyder, at jeg kan udbygge min forskning til at forstå de komplicerede strukturer, der sker i 3D-printede metaller, når de udsættes for mekaniske eller termiske belastninger. Først når vi forstår, hvad der virkelig foregår inde i metallerne, kan vi udvikle og forbedre dem til gavn for samfundet, siger Dorte Juul Jensen.

Teknikudvikling på topniveau

I sin 41 år lange karriere har Dorte Juul Jensen udviklet nye eksperimentelle teknikker til at studere metaller i både to, tre og fire dimensioner. Det har gjort hende i stand til at karakterisere, hvordan metallerne ser ud indeni, og forstå hvordan noget af den måde, de opfører sig på. Hendes forskning bliver blandt andet brugt til at fremstille nye, stærkere og mere formbare materialer, der kan spare ressourcer og energi.

- Dorte Juul Jensen er en fremragende repræsentant for videnskab på højeste niveau og for samspillet mellem grundforskning og praktisk anvendelse. I Villum Fonden er vi stolte over at kunne give hende Villum Kann Rasmussens Årslegat, siger Jens Kann-Rasmussen, formand for Villum Fonden.

- Hendes arbejde har ført til ny indsigt om metallers nanostruktur, men det har også haft meget direkte indflydelse på industrien, hvad enten man vil forstå, hvorfor der opstår revner i jernbanespor, eller man vil vide, hvordan man former aluminiumskomponenter med en optimal mikrostruktur."

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094