23948sdkhjf

Stålkommentar: Øget frygt for recession i Europa

Efterspørgslen efter rustfri stål ser ud til at forblive på et svagt niveau i tredje kvartal.
Efterspørgsel: Efterspørgslen efter rustfri stål skuffer nu efter et mindre ”boom” i begyndelsen af året.

Faldende nikkelpriser har medført en nedgang i ordrerne fra grossisterne siden april. Dertil kommer en væsentlig nedgang i ordrerne fra de europæiske slutbrugere i samme periode.

Efterspørgselsindikatorer som salg af nye biler, ordreindgang i fremstillingsindustrien eller det europæiske forretningsklima, PMI (purchasing manger index) er alle for nedadgående.

Markedet i Damstahl-land er dog stadig langt bedre end i resten af Europa. I Damstahl-land lider de rustfri stålproducenter under faldende eksport til Sydvesteuropa og Kina. Også de tidligere lyse pletter som Mellemøsten, Brasilien og Indien viser stagnation som eksportdestinationer. USA er eneste uberørte eksportdestination indtil videre.

Eurokrisen: Gældskrisen er langt fra løst. Den nye græske regering ønsker at genforhandle spareprogrammet, og i Spanien er banksektoren i en sølle forfatning, hvilket gør kreditsituationen for spanske virksomheder endnu mere vanskelig. De europæiske politikere søger efter veje til at komme ud af krisen, men der er ikke nogen smutvej, og meget tyder på, at nedturen vil fortsætte lidt endnu, før vi oplever en bedring.

Som noget nyt er krisen her i juni også nået til tidligere ”sunde” dele af Europa som Tyskland og Skandinavien, hvilket viser, at de heller ikke er nogen ”teflon”-økonomi som tidligere antaget. Vi er ikke i nogen recession endnu, men risikoen for en gentagelse af andet halvår 2012 er stigende.

Lagre: Niveauet for de rustfri stållagre er meget uens. Mens der er normalt niveau i Nord- og Centraleuropa, er der store lagerbeholdninger i Sydvest- og Østeuropa. Der er helt klart ingen intension om at opbygge lagre før sommerferien, da kun de færreste forventer en stærk efterspørgsel for tredje kvartal.

Et stærkt prissignal fra LME kan heller ikke ventes, før sommeren er forbi. Ni-noteringen vil højst sandsynligt være stort set uændret nogen tid endnu (aktuel notering for 3-måneder: 16.000-17.000 US$/t).

Værkerne: Indtjeningssituationen på de europæiske værker er fortsat vanskelig. De frygter en tilstand som i 2008/2009, hvilket dog forekommer urealistisk. The Outokumpu/Inoxum-fusionen er (igen) blevet udskudt til den 24. oktober. Monopolmyndighederne har tilsyneladende større udfordringer end oprindeligt antaget. I den sidste ende vil det også være nødvendigt med en politisk afgørelse, da fusionen er et nødvendigt skridt mod en sundere rustfri stålindustri i EU.

Faldende produktion fører til øget usikkerhed i den europæiske, rustfri stålverden
Den europæiske produktion af rustfri råstål faldt de første fire måneder af 2012 med 4 procent. Produktionsmængderne er faldet siden februar og var i april endog 13 procent under (det relativt stærke) april 2011-niveau.

Det forventes, at produktionen af rustfri råstål i maj og juni var ret stabil på et tilsvarende lavt niveau (600.000-650.000 t). Ved de aktuelle forholdsvis lave nikkelpriser stiger bekymringen hos de europæiske værker og grossister for indtjeningen i resten af 2012. Som følge af den stigende bekymring har Schmolz+Bickenbach (Tyskland) og BE Group (Sverige) foretaget en udskiftning i topledelsen.

Acerinox har i Spanien i andet kvartal 2012 skåret ~40 stillinger væk (hovedsageligt salgspersonale). Samtidig planlægger Acerinox dog at udvide bemandingen i Sydøstasien (især i Malaysia, Vietnam og Indonesien) og Rusland. Acerinox har også bekræftet at ville fortsætte udvidelsen af Bahru-fabrikken i Malaysia med uformindsket kraft .

Outokumpu/Inoxum: EU’s monopolmyndigheder har udskudt beslutningen om eventuel godkendelse af fusionen til den 24. oktober. Miko Seitovirta (CEO Outokumpu) har i et møde med fagforeningen meddelt, at Outokumpu vil sikre lokationen i Krefeld – de vil investere ca. 240 mio. euro i udstyr i forbindelse med flytningen fra Benrath til Krefeld. De vil også investere 20 mio. euro i R&D-faciliteter der. Outokumpu vil udstede 4-års obligationer på 150 mio. euro med en årlig nominel rente på 5,875 procent til refinansiering af denne handel.

Schmolz+Bickenbach: Bestyrelsen har oplyst, at de med omgående virkning har opsagt både CEO B. Niemeyer og CFO A. Euchner uden at have nogen efterfølger til disse poster. Virksomheden angiver som begrundelse en ny firmapolitik med ”transparens” efter udstedelsen af obligationer med 258 mio. euro udbytte (rentesats 9,875 procent p.a. – 2012 til 2019).

Kilde: Damstahl - http://www.damstahl.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109