23948sdkhjf

I Frederiksværk er de bekymrede for byens stålvalseværk

NLMK Dansteel – bedre kendt som Stålvalseværket – i Frederiksværk er russisk ejet og forarbejder russisk stål. Derfor har værket tildraget sig en del opmærksomhed, siden Ruslands invasion af Ukraine. Det skriver Politiken.

I Frederiksværk følger man situationen i Ukraine nøje. Det gælder ikke blot hos Dansteel, men også hos de lokale fagforeninger og på borgmesterkontoret. For dels er der tale om cirka 400 arbejdspladser, og dels er stålvalseværket en indgroet del af byens identitet.

For Dansteel er nemlig presset fra flere sider. Værket er ejet af den russiske koncern Novolipetsk Steel (NLMK Group), som igen er ejet af en af Ruslands rigeste oligarker, Vladimir Lisin, der har tætte forbindelser til Vladimir Putin. Endnu er Vladimir Lisin dog ikke på Vestens sanktionslister.

Et andet problem for Dansteel kan blive råvarer. Tidligere på ugen vedtog EU et forbud mod import af russisk stål. Forbuddet gælder dog kun forarbejdede stålprodukter, og dermed ikke de slabs, NLMK Dansteel får fra Rusland. Strammes skruen yderligere her, må Dansteel dog til at se sig om efter andre råvarer, hvis værket skal køre videre.

Den prekære situation taget i betragtning forbereder man sig på det værste i Frederiksværk. Den lokale afdeling af 3F har godt 200 medlemmer ansat på værket, og her har man allerede tager kontakt til jobcentre og uddannelsesinstitutioner for at undersøge mulighederne, hvis det værste skulle ske, og værket må lukke.

På byens borgmesterkontor gør borgmester Steffen Jensen sig også mange tanker. Han understreger, at kommunen bakker op om alle sanktioner, men samtidig håber han på en løsning, der kan holde de mange arbejdspladser i Frederiksværk.

- Men jeg er i løbende kontakt med stålværket, Erhvervsministeriet og politikere, fordi det er mit job som borgmester. Jeg er bekymret, fordi krigen fortsætter, og for at det værste scenarie med lukning af virksomheden bliver til virkelighed, siger han til Politiken.

Originalartikel: https://politiken.dk/indland/art8671104/%C2%BBDet-er-rigtig-mange-mennesker-der-vil-st%C3%A5-uden-arbejde%C2%AB

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094