23948sdkhjf

Automatisering giver bedre konkurrenceevne

En ny undersøgelse viser, at brug af robotter i danske produktionsvirksomheder gør, at Danmark kan konkurrere med produktion i Fjernøsten.
Det er Ugebrevet A4, der har spurgt 213 danske industrivirksomheder om deres resultater med brugen af robotter, og 84 procent af de virksomheder, der har installeret robotter, vurderer, at det har ”forøget” eller ”kraftigt forøget” deres konkurrenceevne.

Det skyldes selvfølgelig dels, at virksomhederne sparer lønudgifter ved den øgede automatisering, men også at produktkvaliteten hæves. Hele 63 procent af de virksomheder, der har installeret robotter erklærer, at det har ”forøget” eller ”kraftigt forøget” deres kvalitet.

Billigere end Kina
Dermed ser øget automatisering ud til at være en af nøglerne, når konkurrencen skal tages op med virksomheder i Fjernøsten og Østeuropa, og flere danske virksomheder har da også fået bekræftet, at robotter kan være med til at gøre produktion i Danmark rentabel.

- Vi har konkrete eksempler på, at vi kan levere produkter billigere, end kinesiske underleverandører kan. Robotter gør os mere konkurrencedygtige, og derfor har vi ingen grund til at outsource. Men hvis vi ikke havde de her robotter, ville vores produktion højst sandsynligt være røget til Indien eller Kina, siger Carsten Tønnes, fabrikschef hos AVK International, til A4.

Han bakkes op af Bo Fischer Larsen fra IQ Metal, der også investerer massivt i automatisering på virksomhedens danske fabrik. Han mener dog, at der skal mere til end blot automatisering for at fastholde produktion i Danmark. Den østjyske maskinfabrik forventer selv at flytte yderligere produktion til virksomhedens fabrik i Polen, og det skyldes ganske enkelt, at flere rammevilkår som fx energipriser, forbrugsafgifter og logistikpriser stadig er langt mere fordelagtige uden for Danmarks grænser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078