23948sdkhjf

3D-print som masseproduktion: Virksomhed har printet tusindvis af lamper

På Signifys tre fabrikker i Europa står tilsammen mere end 2.000 3D-printere og snurrer.
Der er tale om 3D-produktion i masseproduktionens ånd, der kombinerer unikaproduktion med vildt mange printere for at få det op i skala. 

- Der er især to vinkler på det at 3D-printe i det omfang. Det ene er muligheden for at skræddersy produkter. Det andet er bæredygtighed. Og det er jo på alles læber lige for tiden, siger Martin Lytken, der er nordisk product marketing manager i Signify, der udvikler og sælger lysarmaturer. 

Printerne fremstiller lysarmaturer, der er holdere til lyskilder og altså ikke selve lyskilden.  
Bæredygtigheden handler især om materialet polycarbonat, som er det ”blæk”, der siver igennem printeren og bliver til et armatur.

- Polycarbonat har potentialet til at blive genanvendt. Vi har i forsøgsfasen arbejdet med at smelte gamle CD’er om og lave nye lamper af materialet. Vi arbejder stadig i den retning, og vores plan er, at vi kan tage polycarbonat-produkter retur, smelte dem om og lave nye armaturer af dem, siger Martin Lytken.

Han understreger, at virksomheden endnu bruger ny polycarbonat i produktionen, fordi der endnu er et stykke vej til at få genanvendt materiale til at holde kvaliteten.

- Valget af genanvendt materiale må aldrig være på bekostning af kvaliteten af det færdige produkt, siger han. 

Den bedste reklamesøjle

Og ifølge Martin Lytken får flere og flere øjnene op for mulighederne ved 3D-print som masseproduktion. 

Signify begyndte at printe til storskala i 2017. I dag har virksomheden tre fabrikker i Europa, samt 150 medarbejdere på verdensplan, der udelukkende beskæftiger sig med 3D-print.

- Flere vælger at renovere bygninger med fokus på bæredygtighed, ressourcer og certificeringer, så vil man gerne have bæredygtigheden med i alt, hvad man foretager sig, siger han.

En af kunderne der kom med en bæredygtighedsdagsorden var Københavns Lufthavn, der i foråret 2020 skulle renovere en stribe kontorer i Terminal 3. Lufthavnen vil være emissionsfri i driften i 2030, mens det samme mål for flytrafikken er sat til 2050, og de mål skulle også afspejle sig i kontormiljøet. 

Derfor endte Signify med at printe 250 armaturer af typen downlight til at erstatte de tidligere armaturer. 

Signify har også leveret over 3.000 styk 3D-printede armaturer til Københavns Kommune over de seneste små fire års tid, som led i kommunens fokus på at opgradere til LED-lys i deres bygninger,

- Vi ser gode muligheder i det og mærker også en stigende efterspørgsel på det, efterhånden som markedet modner, og man finder ud af, at kvaliteten faktisk holder, når det er 3D-printet. Så er det jo bare dejligt, hvis andre virksomheder kan bruge de bæredygtige elementer hos dem selv, siger han og tilføjer, at Signifys eget nordiske hovedkontor i Ørestaden selv er udstyret med lysarmaturer, der er 3D-printede. 

- Det er jo den bedste reklamesøjle i virkeligheden, siger Martin Lytken.

Fakta: 

  • Armaturerne printes i plasttypen polycarbonat, som kan genanvendes efter endt levetid.
  • Plasttypen er cirka 35 procent lettere end metal, og derfor er der mindre CO2-udledning ved fragt. Printcentrene centralt i Europa gør også, at der typisk er kortere til de europæiske kunder.
  • Produkterne kan printes i det design kunden ønsker. Der er dermed ingen overproduktion.
  • De printede armaturer består af færre dele, og der bruges ikke lim.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08