23948sdkhjf

Thy-virksomheder laver bænke til Dronningen

Billedhuggeren Ingvar Cronhammar fra Herning og tre Thy-virksomheder har sammen lavet og netop leveret seks parkbænke til dronning Margrethes nye rosenhave i Fredensborg Slotshave.
I knap et år har de tre Thy-virksomheder Armiga fra Nors, 3N Lakering og Dansk Anodiserings Industri, DAI, fra Thisted sammen med billedhuggeren Ingvar Cronhammar fra Herning i al hemmelighed arbejdet på at fremstille seks parkbænke i aluminium til dronning Margrethe.

Ingvar Cronhammar har designet og skabt de seks bænke, der i sin form fremstår som smukke skulpturer. De seks bænke er skænket af Ny Carlsbergfondet som en gave til dronning Margrethe i anledning af hendes 40 års jubilæum, der blev markeret i januar.

Produceret i Thy
Dronningen modtog gaven den 17. april, og de er nu opstillet i den nye rosenhave, som dronning Margrethe netop har fået anlagt i Fredensborg Slotshave. Rosenhaven fik dronning Margrethe som en gave fra Folketinget og Regeringen, da hun fyldte 70 år i 2010.

Selve produktionen af de seks bænke er foregået i Thy, hvor der er en stor koncentration af højtspecialiserede virksomheder, der arbejder i aluminium.

En af dem er Armiga i Nors, som tidligere har lavet opgaver for Ingvar Cronhammar – blandt andet 11 kunstværker til Sønderborg Slot. Armiga har tegnet bænkene op efter Ingvar Cronhammars skitser, og derefter i aluminium fremstillet bænkene i mindre stykker, som så meget nøjagtigt er blevet tappet og limet sammen efter Ingvar Cronhammars anvisninger.

Som råmateriale er aluminium et blødt materiale, der skal hærdes gennem en anodiseringsproces for at få skabt en slidstærk overflade. Den proces blev udført af DAI i Thisted.

Speciel lakerings-opgave
Til sidst kom turen til farven. Og her er der ikke tale om en tilfældigt udvalgt farve fra et katalog, men en nøje gennemtænkt og helt unik blandet farve, der lige nøjagtigt rammer nuancen – en blanding mellem beige, rosa og lyng.

- Dronningen og jeg har talt meget om farven på bænkene og kom frem til en kode mellem flere nuancer. Farven er nøje afstemt de omgivelser, som bænkene skal stå i, forklarer Ingvar Cronhammar.

Så det var en helt speciel opgave, 3N Lakerings direktør Morten Fuhlendorff Nielsen blev sat på, da han skulle sprøjtemale og vådlakere bænkene.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.202