23948sdkhjf

Robotter pakker rejer på gyngende skibsdæk i Ishavet

Blandt høje bølger og barske omgivelser i Ishavet palleterer danske robotter stabilt og effektivt rejer på gyngende skibsdæk.

RoboTool fra Vejen er ekspert i at automatisere komplicerede arbejdsgange og har revolutioneret pakkeriet hos en af verdens største leverandører af MSC-mærkede rejer og hellefisk, Ocean Prawns.

- Da vi begyndte at udvikle en robotdrevet palletering ombord på et skib sammen med RoboTool, var det, så vidt jeg ved, aldrig set før. Og slet ikke på skibe, som sejler i så ekstreme omgivelser, som vores med bølger på op til 15 meter, saltfyldt luft og ned til minus 30 grader udenfor. Men de specialdesignede palleteringsrobotter er nu så stor en succes ombord, at vi netop har bestilt nummer tre. Den skal bygges ind fra start i vores næste trawler og spænde over to dæk, fortæller en tilfreds teknisk chef fra Ocean Prawns, Per Svenningsen, i en pressemeddelelse.

- Med den nye løsning ombord slipper vi for det virkeligt tunge arbejde i pakkeriet langt nede i trawlerens skrog. Det forbedrer vores arbejdsmiljø kraftigt. Samtidig sparer vi to mand ombord og hæver kvaliteten af palleteringen. Robotten klarer hele processen fra pakkesortering over stabling og wrapping til levering til fryselageret i bunden af skibet. Det hele klares elegant og effektivt på trods af de meget små indbygningsmål. Robotten kan køre 24/7 og behøver ikke en gang kaffepauser, fortsætter han.

For at få optimalt flow palleterer Ocean Prawns nye robot ved at række ned gennem en tragt til frostrummet på dækket under pakkeriet. Her stables pallerne i et system, så skibets balance ikke forrykkes.

Bagagebånd og melklister

RoboTool har udviklet en særlig teknik for at undgå, at æskerne med rejer eller fisk bliver stoppet, mens der skiftes palle i pakkeriet. Løsningen er en mindre udgave af de bagagebånd, der står i lufthavne. Her kan æskerne køre rundt, indtil robotten automatisk får besked om, at pallen er skiftet, og der igen er plads til formatet.

Et andet eksempel på RoboTools evne til at tænke ud af boksen er udfordringen med at undgå at stabler af æsker på pallerne vælter i høj søgang. Små bitte klatter af melklister holder stablerne på plads, indtil de bliver wrappet. Samtidig er æskerne lette at skille ad igen, og melklisteret skader ikke emballagen.

Rejerne ligger kogt i æske 20 minutter efter fangst

Alle rejer sorteres og koges med det samme, så de allerede efter 20 minutter ligger pakket i æsker, klar til at blive sat på paller og frosset ned. Fordi rejerne kommer i så mange størrelser, er der mange formater æsker. I sæsonen fanger Ocean Prawns desuden hellefisk, som har yderligere eget æskeformat. Palleteringsrobotten læser æskernes stregkode og stabler i forbandt på de rette paller.

En robotcelle har mange fordele på et skib frem for de gængse store mekaniske løsninger. Først og fremmest er cellen med en seks-akset robot fra ABB langt mere vedligeholdelsesvenlig. Den skal blot have et årligt eftersyn og kører så i døgndrift de tre år, der går mellem, at skibene kommer til kontrol. I modsætning hertil har de mekaniske løsninger mange bevægelige dele, som hurtigt bliver slidt. Når de skal skiftes, må produktionen stoppe så længe.

Robotløsningen er desuden fremtidssikker, fordi den hurtigt kan programmeres om, når der kommer nye formater emballage.

Artiklen er en del af temaet Fremtidens Automation.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11