23948sdkhjf

AB Svejseteknik lancerer et nyt alternativ til lasersvejsning

Lasersvejsning er efterhånden blevet udbredt i den danske industri, og specielt hos virksomheder der har specifikke krav til meget fine svejsninger med lav varmepåvirkning.

Der findes dog et konkurrencedygtigt alternativ, fortæller Allan Levinsen fra AB Svejseteknik. Den østjyske virksomhed er nemlig begyndt at forhandle svejsemaskiner fra den danske producent Tracytek.

- Det er ikke en lasersvejser, men den kan lave 90 procent af det, en lasersvejser kan - men den kan samtidig lave meget mere end lasersvejseren, fortæller Allan Levinsen.

Tracytek har hovedsageligt markedsført sine maskiner i udlandet, men med AB Svejsetekniks hjælp håber man nu, at også danske virksomheder vil tage teknologien til sig.

Ifølge Allan Levinsen er der tale om et billigt alternativ til lasersvejsning, og et alternativ der langt overgår traditionel TIG-svejsning, da den kan svejse med tilsatstråd fra 0,1 mm til 2,5 mm

- Det eneste den har til fælles med en TIG’er er faktisk, at den ligner den i dens udformning og måden den svejser på, men her holder al lighed også op. Den sender nogle impulser ned, så man ikke får varmet mere op end lasersvejsning, hvorved den laver en koldere svejsning, fortæller Allan Levinsen.

Det er som nævnt især som et alternativ til lasersvejsning, han vil sælge den nye maskine.

- Der er mange begrænsninger på en lasersvejser. Hvis der for eksempel er noget, der er buet, har du hele tiden et fokuspunkt, der skal holdes. At svejse i et hjørne med en lasersvejser er faktisk noget af et mareridt, da fokuspunktet ændres konstant, og når der svejses ud fra hjørnet, skal der korrigeres på lysbueafstanden. Der oplever vi ikke nogen problemer med denne svejser, så sådan noget er den også perfekt til, forklarer Allan Levinsen.

Tracytec-TTW 900, som maskinen er døbt, svejser i aluminium og i de fleste andre metaller. Med mikroskop kan den svejse fra 0,1 mm tråd og helt op til 2,5 mm. Og så er maskinen transportabel, så den let kan flyttes hen hvor opgaven er.

Allan Levinsen er da heller i tvivl om, hvor han ser potentialet for maskinen i den danske industri.

- Hos alle værktøjsmagere. Mange af dem kender ikke meget til svejsning, da dette ikke er en del af deres uddannelse. De fleste værktøjsmagere får brug for at kunne reparere med en svejsning, da der her er en væsentlig tidsbesparelse i forhold til den måde, de reparerer i dag. Det kan handle om en specifik forandring, tilpasning og reparation af skærekanter, slitage eller deciderede fejl. Tidsbesparelsen her bør være indlysende. Det er meget billigere at reparere end at skulle lave en helt ny form, siger Allan Levinsen, og fortsætter:

- Vi har lige været ude ved Lasertryk, som stod med en lamineringsmaskine hvor nogle af valserne havde fået skader. Normalt tager sådan en reparation en dag, men med TracyTec TTW 900 var reparationen udført på 3 timer.

Artiklen er en del af temaet Maskinfokus.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.83