23948sdkhjf

Stålkommentar: Svagere marked i ventet

Efter et stærkt første kvartal 2012 bliver markedet nu svagere. Recession anses dog fortsat som usandsynligt
Efterspørgsel: Spekulationsopkøb til lagre i januar og februar 2012 gav et midlertidigt løft i efterspørgslen. Herefter droslede markedet i marts og april lidt ned igen. Efter Ni-prisernes dyk til under 20.000 dollars/t holder grossisterne sig tilbage fra at bestille til lager.

I modsætning til de fortsat svage markeder i Sydeuropa forblev efterspørgslen fra slutbrugere i Damstahl-land tilfredsstillende gennem hele første kvartal 2012. Her ses dog også en afmatning i april.

På trods af en forventet (midlertidig) opblødning i handelen i andet kvartal 2012 forventes der for året som helhed en positiv vækst i markedet. Efterspørgselsstigningen i Damstahl-land forventes at overgå det europæiske gennemsnit (~1 %).

Lagre: De europæiske lagre for rustfri stål dækker fint det aktuelle salgsniveau fra lager. Kun få købere følte sig under Ni-prisernes fald og stagnation presset til at købe materiale til lager. Grossisterne forventes at fastholde stort set uændrede lagerbeholdninger i andet kvartal 2012. En tidlig indikator for stigende Ni-priser i nær fremtid: 18/8-skrotmarkedet er for tiden stramt med lavere rabatter på råmaterialerne i skrot.

Slutforbrug: Europæisk slutforbrug er en skøn blanding. “Vinderen” fra 2011, procesudstyr, lider aktuelt under lavere ordreindgang på grund af manglende stærke ordrer fra eksportmarkederne (fx Kina) og en stagnerende efterspørgsel på de hjemlige markeder.

Efterspørgslen fra fremstillingsindustrien forventes at kunne stige i andet halvår 2012 (fødevare- og kemikalieindustrien). Det giver en positiv stigning i efterspørgslen efter rustfri stål i år. Bilindustrien er svag i Europa. Med undtagelse af Tyskland oplever alle lande i forhold til 2011 et betydeligt lavere antal nyindregistreringer og producerede biler.

Boligbyggeri og –anlæg står stærkt i Tyskland og Norge, men skuffer fortsat i Danmark og Storbritannien. Såvel erhvervslivet som det offentlige står også i 2012 i stampe. Ikke desto mindre vil rustfri stål vinde markedsandele fra andre materialer – realistisk ventes for Europa en stigning på 2 % i 2012.

Efterspørgslen efter forbrugsgoder vil opleve en mindre stigning i takt med, at forbrugerne er mindre nervøse for eurozonens fremtid.

Værkerne: Også i andet kvartal 2012 var indtjeningssituationen vanskelig for de europæiske pladeværker. Den aktuelle markedssituation gør det ikke muligt for dem at give basispriserne det fornødne løft.

Som følge af et svagt hjemmemarked søger de kinesiske værker i stigende grad muligheder for at eksportere til Europa. Den store prisforskel (> 500 euro mellem Kina og Europa) er en invitation for værkerne i Kina og bør ikke øges.

Europæisk branchenyt
Den europæiske produktion af rustfri råstål nåede i 2011 7,6 mio. t. Stærkeste kvartal var første kvartal 2011 med 2,1 mio. t, det svageste var tredje kvartal med en produktion på blot 1,6 mio. t. Alt i alt steg den europæiske produktion med ca. 1 %.

Efter et voldsomt dyk i december (kun 480.000 tons) løftedes produktionen i januar/februar til 700.000 t hver måned. Ikke desto mindre oversteg januar/februar 2012-produktionen kun marginalt samme periode sidste år.

Produktionen af rustfri stål fik hovedsageligt næring fra en øget ordreindgang fra grossisterne som følge af stigende priser på råmaterialer.

For andet kvartal i træk må der forventes et fald i produktionen som følge af den aktuelle ordretilbageholdenhed hos grossisterne efter Ni-pris rallyets ophør, stagnerende slutforbrug og det faktum, at Inoxum har planlagt vedligehold af et smelteværk i april (Tyskland).

Indtjeningssituationen: Indtjeningssituationen for de europæiske værker må betegnes som ikke tilfredsstillende. Værkernes forsøg på i begyndelsen af 2012 at øge basispriserne er delvist fejlet. For det første er efterspørgselssituationen i Sydeuropa fortsat skuffende. For det andet, gør den endnu ikke afgjorte Outokumpu/Inoxum-fusion det vanskeligt at tale for stigning af basispriser.

For det tredje er de europæiske værker nødt til at beskytte det europæiske marked mod
leverancer fra Kina. En stor prisforskel vil ikke bidrage til at kunne nå dette mål. Så længe
Outokumpu/Inoxum-fusionen ikke er endeligt på plads er en antidumping-sag mod plader fra
Asien ikke nogen mulighed for europæiske værker.

Inoxum har bestilt en gløde- og bejdselinje i Andritz (Østrig) til Krefeld. Kapaciteten er på 400.000 t varmvalset båndstål og 290.000 t koldtvalset båndstål. Andritz leverer også et helt nyt koldtvalseværk til Inoxum. Produktionen på det nye udstyr starter i 2014. Inoxums målsætning er at udvikle Krefeld til et kompetencecenter for varm- og koldtvalsning. Det er også planen at flytte udstyr fra Benrath til Krefeld.

Kilde: Damstahl - http://www.damstahl.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125