23948sdkhjf

Nordjysk forsvarsindustri får banebrydende ordre

Nordjysk Underleverandørnetværk til Forsvarsindustrien har landet den første ordre på et containersystem, der er udviklet i et samarbejde mellem virksomheder og Aalborg Universitet.
Nordjysk Underleverandørnetværk til Forsvarsindustrien består af en klynge af virksomheder samt forskere fra Aalborg Universitet. Samarbejdet i netværket har udmøntet sig i flere danske og internationale projekter, og nu ser det hidtil største kommercielle projekt dagens lys.

Hydrema i Støvring har i regi af netværket udviklet et nyt mobilt containersystem, der vurderes til at have et stort potentiale. Den første ordre er på plads fra det amerikanske Harris Corporation, der leverer radioer og kommunikationsudstyr til blandt andet Forsvaret i Danmark.

Et skoleeksempel
Harris Corporation har bedt Hydrema udvikle et mobilt højteknologisk værksted til reparation og service af koncernens radio-enheder, der kan placeres hvor som helst i verden, og Hydrema har i samarbejde med flere nordjyske virksomheder samt Aalborg Universitet på rekordtid udviklet et system, der ikke bare opfylder kravene fra Harris Corporation, men som samtidig indeholder en række energi-optimerende løsninger, så det mobile værksted kan reducere energiforbruget med 50-60 %. Administrerende direktør Jan Werner Jensen hos Hydrema ser store muligheder i det nye produkt:

- Det her er et skoleeksempel på, hvordan innovation og samarbejde er vejen frem, når nordjyske virksomheder skal vækste. Vi fik en opgave fra Harris, som vi ikke kunne løfte alene, og derfor satte vi os sammen i netværket med en håndfuld virksomheder og forskere fra Aalborg Universitet. Resultatet er blevet et produkt med et enormt potentiale – ikke bare til forsvarsopgaver, men også til humanitære opgaver over hele verden, forklarer han og fortsætter:

- Foreløbig skal systemet både fremvises for forsvarsminister Nick Hækkerup, på den fællesnordiske forsvarskonference Nordefco 2012 samt for det amerikanske forsvars FCT-enhed (Foreign Comparative Testing, red.).

Fokus på energibesparelser
Det mobile containersystem, der skal leveres til Harris Corporation til brug hos Forsvaret i Danmark, består af to 10-fods containere, der er indrettet som højteknologisk værksted, blandt andet med vakuumkammer.

De mange følsomme elektroniske komponenter kræver, at containeren kan holde den samme temperatur og luftfugtighed døgnet rundt, uanset om den er placeret i ørkenen i Afghanistan eller på den grønlandske indlandsis. Det er relativt energikrævende, og derfor er containeren fra Hydrema både udstyret med en vindmølle og et solcelle-anlæg, der skal supplere den traditionelle dieselgenerator:

- Vores løsning med hjælp fra vedvarende energisystemer giver en energibesparelse på 50-60 %. Det er et meget stort plus, at vi på den måde kan holde energiforbruget nede - både i forbindelse med forsvarsopgaver og humanitære opgaver, da de ofte foregår i egne, hvor det er meget dyrt at fragte fossile brændstoffer hen, forklarer salgschef Gert Daugaard fra Hydrema, der har været med i udviklingen af systemet.

Udover Hydrema har flere andre nordjyske virksomheder været involveret. Dantherm i Skive har leveret ventilations- og kølesystemet til containeren, mens Jany i Frøstrup ved Thisted har leveret ”safety seats” som en del af interiøret. Scanfiber i Sindal skal stå for pansringen – dette er dog ikke et ønske fra kunden i første omgang. Forskere fra Aalborg Universitet har i samarbejde med Solar Drive udviklet den styringsenhed, der sørger for at optimere brugen af de forskellige energikilder, henholdsvis sol, vind, batteri og generator.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109