23948sdkhjf

Maskininvesteringer skal gøre JO Plast konkurrencedygtig med Østen

Den østjyske plastvirksomhed har investeret i et nyt 5-akset CNC-bearbejdningscenter – en Haas UMC500 - med Lang RoboTrex 52 automatiseringssystem.

Systemet kræver ingen særlig opstilling, da det er selve maskinskruestikken, der bliver flyttet. Skruestikkerne kan håndtere emner til 100x100 mm. Da det er selve skruestikken der flyttes, er dette setup velegnet til små seriestørrelser.

Mere produktion trækkes hjem

Maskinen er blot den seneste af en række investeringer, JO Plast har gjort i de seneste år. Her er der kommet flere 3- og 5-aksede CNC-bearbejdningscentre og CNC-drejebænke til.

Og det er ganske enkelt sket for at øge konkurrenceevnen, fortæller Jan Szklany, der er fabrikschef hos JO Plast.

- Oven på coronakrisen er det helt sikkert, at der vil blive trukket mere produktion hjem, og for at du kan få industrien til at køre i Danmark, vil vi komme ind på et øget prispres over de næste år. Det gør, at vi er nødt til at automatisere, hvis vi vil have større serier, så derfor kigger vi mere på automatisering, end vi har gjort før, siger han.

Mindre serier skal automatiseres

JO Plast har specialiseret sig i de mindre serier, og omkring 20 procent af virksomhedens omsætning kommer fra serier helt ned mellem et og fem styk.

Det er dog ikke sidstnævnte, Jan Szklany sigter efter med de mange investeringer i automatisering

- Man kan ikke automatisere et til fem styk, men vi skal op og automatisere de mindre serier på 100 til 1.000 styk. Det er derfor, vi gør klar til at køre Industri 4.0. Vi skal op og køre de der mellemserier, forklarer Jan Szklany.

Mere automatisering på vej

Han kan også allerede konstatere, at investeringerne giver afkast. Det er blandt andet i forhold til opgaver, der tidligere har været outsourcet til billigere lande.

- Vi har faktisk fået flere opgaver og har også en del forespørgsler nu. Så vi har opgaver, der har været produceret i Østeuropa eller Østen før. Vi har både taget fra Polen og også noget, der har været i Kina førhen, siger Jan Szklany, og fortsætter:

- Vi kan også mærke, at mange gange, når man spørger på nye projekter i dag, er man mere interesseret i at kigge lokalt. Det virker som om, det mere og mere er en trend at kigge lokalt, også med de leveringstider der er i dag. Men man kan selvfølgelig ikke leve af at være tre gange så dyr, så derfor skal vi finde en måde at kompensere for, at vi har nogle dyrere medarbejdere og nogle dyrere omkostninger. Og det kan vi kun gøre på en måde, og det er ved at automatisere.

Han forventer derfor også at investere i flere automatiseringsløsninger i løbet af de næste to år, der også vil være i stand til at håndtere større emner.

Artiklen er en del af temaet Maskinfokus.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109