23948sdkhjf

Fleksible robotter kræver vågent øje

- Der er en hel vifte af forskellige sikkerhedsudfordringer, når vi bevæger os væk fra den traditionelle industrirobot, som står fuldt afskærmet fra omverdenen og passer sit job, og bevæger os over mod collaborative mode, hvor robot og operatør arbejder side om side.

Sådan lyder det fra salgschef Søren Mansen fra teknikleverandøren Hans Følsgaard i en pressemeddelelse, hvor han peger på, at feltet for robotsikkerhed indeholder flere dimensioner.

Flere indstillinger

Det skyldes blandt andet, at en række robotter i dag kan indstilles til at køre i forskellige indstillinger:

Coexistence Mode - Ren industriel indsats, hvor robotten er fuldt afskærmet fra operatøren. Når operatøren skal have adgang, sættes farten helt ned eller stopper automatisk.

Cooperative Mode - Operatøren arbejder sammen med robotten, men ved hjælp af for eksempel et "lysgardin", sørger sensorer for at sætte farten ned eller stoppe, når operatøren griber ind.

Collaborative Mode - Operatøren arbejder side om side med robotten som makker. Det kræver en risikovurdering og en række forholdsregler, hvad angår hastighed og sikkerhedszoner.

- Med industrirobotten gemt væk bag en indhegning er det ikke en stor udfordring at sørge for sikkerhed, da den arbejdende robot ikke er i kontakt med mennesker. Med et tættere samarbejde mellem robot og menneske, Collaborative Mode, bliver robotten til en cobot, og så er sagen en anden, siger Søren Madsen.

Integreret platform

Søren Madsen peger på, at man for at udnytte investeringen i robotter optimalt bør have en integreret platform med programmeringsmuligheder og en høj grad af fleksibilitet, hvad angår sikkerhed og betjening,

Hans Følsgaard repræsenterer i automationsprogrammet robotter fra Mitsubishi, og her bygger Melfa Assista-modellen bro mellem den renlivede industrirobot og cobotten.

Her kan programmeringen foregå on- eller offline i det intuitive miljø RT VisualBox og konverteres til den mere avancerede tekstbaserede kodning i RT ToolBox, hvor blandt andet matematiske bevægelser kan programmeres.

- På den måde kan man frit opgradere eller inddrage mere kompleks programmering i takt med, at man udvikler sin produktion. Simulering af robotten i maskinmiljøet er også en mulighed i RT Toolbox, og det er der i stigende grad opmærksomhed om og efterspørgsel på, forklarer Søren Madsen.

Artiklen er en del af temaet Fremtidens Automation.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.425