23948sdkhjf

Meldgaard Greenline åbner glasfabrik

Meldgaard Greenline A/S, der sælger af blæsemidler til stål- og skibsindustrien samt abrasiver til vandstråleskæring, har netop åbnet en glasfabrik og udvider dermed med et helt nyt produkt.

På fabrikken omdannes knuste og brændte vinflasker og syltetøjsglas til et blæsemiddel.

Årsagen til at selskabet har slået sig på det nye forretningsområde er at de produkter som virksomheden hidtil har anvendt – silikat fra kulkraftværkerne og mineraler fra miner uden for Europa – efterhånden er blevet en knap ressource.

Der er derfor hårdt brug for at der kommer alternativer på markedet.

Afdelingsleder Jørn Holm og direktør Lasse Meldgaard har derfor undersøgt mulighederne og erfaringerne fra andre lande. De første test med glas blev allerede gennemført i august 2019 hos knuser-specialister i Tyskland og glas-recyclings-specialister i Holland.

Det dårligste glas

Da miljø, genbrug og genanvendelse er i højsædet hos Meldgaard har det været naturligt at lave tests med genbrugsglas, der indsamles af en anden forretningsgren hos Meldgaard, som blæsemiddel. 

- Glasset der bliver brugt er det dårligste glas, det vil sige det glas, der ikke kan laves til glas på smelterierne. Meget af det glas transporteres i dag videre til udlandet. Enkelt kommuner tillader at glasset graves urenset ned i jorden. Meldgaard mener ikke at nogen af delene er den rette løsning for miljøet, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Meldgaard har i det seneste år haft produktprøver ude hos sandblæsekunderne med positive tilbagemeldinger til følge. Glasset har den hårdhed og de kanter som et godt blæsemiddel kræver, lyder tilbagemeldingerne. 

Meldgaard besluttede derfor i sommeren 2020 at bygge en fabrik, der kan omdanne affaldsproduktet til et blæsemiddet.

Det er den fabrik, der nu står klar. 

AFLD bidrager

Glasset der omdannes til blæsemiddel kommer fra AFLD. AFLD er et fælleskommunalt interessentselskab, som varetager en række affaldsrelaterede opgaver for Billund, Hedensted, Herning, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern og Varde kommuner.

- Vi er glade for at finde en samarbejdspartner med samme interesser som os. Nemlig at det glas, der ikke kan genanvendes til nye flasker og glas også bliver genanvendt 100 procent. Vi vægter det højt at glasset genanvendes af en dansk virksomhed i Danmark, siger Poul Kristensen, direktør for AFLD.

Kilde: Meldgaard Greenline

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063