Svenskere producerer jernsvamp næsten uden CO2-udledning
HYBRIT-pilotanlægget, som står i Luleå i Sverige, har gennemført testproduktionen af jernsvamp, som viser, at det er muligt at bruge fossilfri brint til at reducere jernmalm i stedet for at bruge kul og koks til at fjerne ilten. Produktionen har været kontinuerlig, og kvaliteten er god. Indtil videre er der produceret omkring 100 tons.
Det teknologiske gennembrud i HYBRIT-initiativet fjerner omkring 90 procent af udledningerne i forbindelse med stålproduktion.
Det er første gang nogensinde, at der er blevet anvendt brint, der er fremstillet med fossilfri el, i direkte reduktion af jernmalm i pilotskala. Målet er i princippet at eliminere CO2-udledningen fra stålfremstillingsprocessen ved kun at anvende fossilfrie råvarer og fossilfri energi i alle dele af værdikæden.
Brintbaseret reduktion er en afgørende milepæl, der baner vej for fremtidens fossilfrie jern- og stålproduktion. SSAB, LKAB og Vattenfall arbejder på gennem HYBRIT at skabe den mest effektive værdikæde fra mine til stål, med det formål at være de første til i 2026 at markedsføre fossilfrit stål i industriel skala.
- Det er et stort gennembrud, både for os og for hele jern- og stålindustrien. LKAB er den fremtidige leverandør af jernsvamp, og det her er et afgørende vigtigt skridt i den rigtige retning. De fremskridt, vi opnår i HYBRIT, betyder, at vi kan fastholde tempoet i vores omstilling, og allerede i 2026 vil vi begynde at overgå til industriel produktion på det første demonstrationsanlæg i Gällivare i Sverige. Når LKAB har omlagt hele sin produktion til jernsvamp, vil vi muliggøre omstillingen af stålindustrien og reducere de globale CO2-udledninger med omkring 35 millioner tons om året, hvilket svarer til to tredjedele af Sveriges samlede CO2-udledninger. Det her er den største indsats, vi kan gøre sammen til gavn for klimaet, siger Jan Moström, LKAB's president og CEO.
- Dette teknologiske gennembrud er et afgørende skridt på vejen frem mod fossilfrit stål. Potentialet kan ikke undervurderes. Det betyder, at vi kan nå klimamålene i Sverige og Finland og bidrage til at reducere CO2-udledningerne i hele Europa. Samtidig skaber det også nye arbejdspladser og eksportsucceser. Omstillingen hos SSAB betyder, at vi reducerer CO2-udledningerne med 10 procent i Sverige og med 7 procent i Finland. Fossilfrit højstyrkestål vil også give os mulighed for at hjælpe vores kunder med at styrke deres konkurrenceevne. Allerede i år leverer vi mindre mængder stål, der er fremstillet ved hjælp af brintbaseret reduktion, til kunderne, og i 2026 begynder vi at levere fossilfrit stål i stor skala, fortæller Martin Lindqvist, SSAB's president og CEO.
Fossilfri el og lagring af brint
Den brint, der anvendes i den direkte reduktionsproces, produceres ved elektrolyse af vand med fossilfri elektricitet, og brinten kan bruges straks eller lagres til senere brug. I maj begyndte HYBRIT at opføre et brintlager i pilotskala ved siden af pilotanlægget for direkte reduktion i Luleå.
- Sveriges og Vattenfalls fossilfri el er en grundlæggende forudsætning for det lave CO2-fodaftryk for brintreduceret jernsvamp. Det gennembrud, vi er stolte af at kunne bekendtgøre i dag, viser på en meget håndgribelig måde, hvordan elektrificering bidrager til at gøre det muligt at leve fossilfrit inden for én generation, siger Anna Borg, Vattenfalls administrerende direktør og CEO.
HYBRIT-initiativet
De tre ejere, SSAB, LKAB og Vattenfall, lancerede HYBRIT-initiativet i 2016. Pilotanlægget til testproduktion af jernsvamp blev idriftsat den 31. august 2020, og den 24. marts 2021 blev Gällivare valgt som stedet for det planlagte demonstrationsanlæg til produktion af fossilfri jernsvamp i industriel skala.
Med HYBRIT-initiativet har SSAB, LKAB og Vattenfall til hensigt at skabe en helt fossilfri værdikæde med fossilfrie pellets, fossilfri el og brint.
HYBRIT-initiativet leverer en teknologisk udvikling, der udfordrer etableret og kommercielt tilgængelig teknologi. Målet er i princippet at eliminere CO2-udledningen fra stålfremstillingsprocessen ved kun at anvende fossilfrie råvarer og fossilfri energi i alle dele af værdikæden. I stedet vil udledningen bestå af vand.
HYBRIT Development AB er en forsknings- og teknologiudviklingsvirksomhed, der skal levere løsninger til anlæggene. Den teknologiske udvikling sker i tæt samarbejde med ejervirksomhederne.
Investeringer på omkring 250 millioner svenske kroner i et pilotlager for brint vil blandt andet blive brugt til to års drift og et testprogram.
Initiativet har potentiale til at reducere CO2-udledningerne med 10 procent i Sverige og 7 procent i Finland. Stålindustrien tegner sig i dag for 7 procent af den samlede globale CO2-udledning.
Fossilfri jern- og stålproduktion ved hjælp af HYBRIT-teknologi vil kræve omkring 15 TWh fossilfri el om året på SSAB's nuværende produktionsniveau. Når omstillingen af LKAB's aktiviteter er afsluttet, vil produktionen kræve i alt cirka 55 TWh om året (inklusive hovedparten af SSAB's forbrug). Det vil kræve hurtigere og mere forudsigelige godkendelsesprocesser for udvidelse af Sveriges elnet og elproduktion.