23948sdkhjf

Syv års udvikling bærer frugt: Treco lander gennembrudsordre

Treco har gennem en årrække været leverandør til postvæsner rundt omkring i verden. Den nordjyske virksomhed er blandt andet en af verdens førende producenter af sorteringsreoler, som man har eksporteret til lande som Canada, Schweiz, Norge og Dubai.

Verden over har postvæsner i de seneste par årtier automatiseret, så meget af det standardiserede post nu kan sorteres på maskiner. Tilbage står man så med en række forsendelser, der af den ene eller den anden grund ikke kan sorteres maskinelt.

Indtil nu.

Norsk kunde satte tankerne i gang

På en postmesse i 2014 fik Treco nemlig en interessant henvendelse.

- Der kom en norsk kunde og spurgte, om ikke man kunne bruge en robot til at putte posten ind i reolerne. Vi er jo tekniknørder, og gik i gang med at tænke over det. Men gav det mening at kombinere en sorteringsreol med en robot? Det gjorde det et eller andet sted ikke. Så det skulle være en maskine konstrueret fra bunden, som kunne tage alt det her uhomogene post, fortæller Preben Pedersen, der er partner og solution sales manager hos Treco.

Den norske kunde fik dog sat tankerne i gang. For der måtte da kunne findes en løsning på alle de emner, som maskinerne ikke kunne klare.

Behovet var til stede

Treco tog først fat i Aalborg Universitet for at undersøge, om der overhovedet var et marked for sådan en maskine. Det er ikke blot i Danmark, at den fysiske brevmængde bliver afløst af digital post. Det er dog i høj grad de standardiserede breve, der er blevet digitale. Så konklusionen blev, at markedet er der.

- Derefter gik vi i gang med at lave nogle beregningsmodeller for, om det økonomisk kunne hænge sammen for kunden, og de modeller viste, at vi har en return on investment, der er meget kort. Så var det ellers bare at gå i gang med udviklingen, siger Preben Pedersen.

Som sagt så gjort. Der blev nørklet løs i fabrikshallerne i Aalestrup, i det Preben Pedersen ikke tøver med at kalde en lang udviklingsproces. Stille og roligt tog maskinen dog form – og blev til Solitaire Robot.

Princippet i Solitaire Robot er i teorien ganske simpelt. Emnerne placeres på et transportbånd, som kører dem igennem en OCR-scanner, hvor modtageradressen aflæses. Herefter bliver emnerne via et system af små elevatorer fordelt i bakker, og derefter udsorteret i den rækkefølge, de skal omdeles af postbuddet. Den kan sortere emner, der måler op til 250x353 mm og 32 mm i tykkelsen – og det dækker langt det meste af postvæsnernes behov.

Stor interesse for prototype

Hos Treco kunne man da også konstatere, at der var stor interesse for Solitaire Robot, da der først var en prototype at vise frem.

- Over de sidste tre år har vi vist prototyper på den årlige Parcel+Post Expo. Dels for at teste det lidt af, men også for at få en respons fra de kommende, potentielle kunder, og der har vi fået gode tilbagemeldinger, fortæller Preben Pedersen.

Det var også omkring det tidspunkt, folkene fra Treco fik kontakt med det finske postvæsen Posti. Sammen med dem satte de et pilotprojekt i værk

- I november sidste år stod vi deroppe med en maskine og sorterede deres post, og det har nu ført til en ordre, siger Claus Sørensen, der i slutningen af 2020 blev hentet ind som salgs- og projektleder hos Treco, og dermed til at hjælpe Preben Pedersen med at udrulle den nye Solitaire Robot.

Ordren til Posti består af to store maskiner, men med potentiale for mere.

- Der er 10-15 procent af al post, der ikke kan sorteres i de almindelige maskiner, så derfor gør man det manuelt, og det er jo en dyr proces, forklarer Claus Sørensen.

Ser en stor fremtid

Vigtigst af alt er det dog, at alverdens postvæsner nu får muligheden for at se, at den nordjyske teknologi rent faktisk fungerer. Det skulle gerne åbne op for andre ordrer.

- Vi ser en rigtig stor fremtid for Solitaire Robot, konstaterer Claus Sørensen.

- De to maskiner skal installeres i Finland i december-januar, og sideløbende kører vi på med salg. Den årlige Parcel+Post Expo afholdes i Wien i oktober, og der får den fuld gas med Solitaire Robot. Der håber vi at generere en masse leads, supplerer Preben Pedersen, der ikke tøver med at kalde ordren til Posti for en milepæl for Treco.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078