23948sdkhjf

Solformørkelse i dag: Koster Danmark 300 MW

Solformørkelsen over Danmark, der kan ses ved middagstid i dag torsdag, er en særlig naturoplevelse, men den koster også på megawatt-siden.

For selv en delvis solformørkelse betyder for en kort stund – den starter omkring 11.30 og slutter en time senere - en nedgang i produktionen fra solanlæg. 

Det skriver Politiken.

Den delvise solformørkelse i dag vil således koste cirka 30 procent af den danske solenergi-produktion. Det svarer til 300 MW af 1.100 MW, oplyser Dansk Energi.

Danmark er gearet til det i dag og der kommer ikke til at være strøm-mangel, men hos Dansk Energi vurderer branchechef Kristine van het Erve Grunnet at problemet vil vokse med tid.

For selvom vi har satset på mange forskellige energikilder, så er det ikke helt godt nok. 

- Men helt grundlæggende og ikke kun på grund af solformørkelser så står vi med et problem. Vi har en rygrad af kraftværker, der kan dække hullerne. Det bliver en udfordring for forsyningssikkerheden engang i fremtiden, hvis de udkonkurreres helt, siger Kristine van het Erve Grunnet.

Hun peger på, at det i fremtiden vil være en fordel, hvis systemerne spillede mere sammen, således at strømforbruget i forbindelse med en solformørkelse kan fremrykkes eller udsættes til et andet tidspunkt. 

Fakta om solformørkelse

En solformørkelse opstår, når Månen bevæger sig ind mellem Solen og Jorden og skygger for Solens lys.

En solformørkelse kan kun ses fra en begrænset del af Jorden fordi Månen er så lille, at dens skygge ikke kan dække hele Jorden.

Når hele solskiven er dækket af Månen kaldes formørkelsen total. Er kun en del af solskiven skjult, kaldes formørkelsen partiel. 

Sidste gang, en total solformørkelse var synlig i Danmark var 28. juni 1851 og næste gang bliver 25. maj 2142.

Den seneste solformørkelse i Danmark var den 20. marts 2015. Den var dog en delvis solformørkelse.

Kilde: Københavns Universitet, Fysikleksikon & Wikipedia

Forsidefoto: Colourbox

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095