23948sdkhjf

Strategiskifte afværger corona-katastrofe hos Jydsk Aluminium Industri

Med et overskud før skat på 0,6 millioner kroner hos JAI i 2020, var der ikke blot tale om et resultat, der var betydeligt bedre end underskuddet på 5,0 millioner kroner i 2019.

Det var også et langt bedre resultat end frygtet i foråret. Her sendte man i første omgang adskillige medarbejdere hjem på lønkompensation, fordi kundernes produktion stod stille, og sidenhen var man tvunget til afskedigelser.

Kvartal med totalt sammenbrud

- Året er gået på den måde, at vi lige som mange andre inden for metalbranchen oplevede et totalt sammenbrud i andet kvartal sidste år, og også var stærkt påvirket negativt i tredje kvartal, siger administrerende direktør Kenn Christensen.

- Det der gør, at vi alligevel kommer ud med et overskud, er, at vi har haft gang i en flerårig strategisk transformationsproces, hvor vi har været i gang med at udskifte store dele af vores produktportefølje, hvor vi lader gamle emner udgå. Hvor vi tidligere har lavet mellemkomplicerede emner til lastbiler, er vi i dag ovre og lave ekstremt højkomplicerede emner, blandt andet til marine, motorcykler, batterikasser til elbiler, højspændingsanlæg og så videre, lyder det fra Kenn Christensen.

Nye emner lukkede corona-hul

Strategiskiftet har været en langstrakt affære, forklarer JAI-direktøren, idet der nemt kan gå tre-fire år, fra man får kontakten med en ny kunde, til produktionen af nye emner starter.

- De ordrer, der udgør den nye type af produktion, er noget, vi har landet for adskillige år siden, som nu endelig er gået i produktion. Det, der så er heldigt for os, da coronaen rammer, er, at alle de emner er på vej ind, og det har én til én næsten kunnet kompensere for den coronakatastrofe, der var, og derfor kan vi komme igennem alligevel med et dog meget beskedent overskud, siger Kenn Christensen.

Historisk travlt

Strategiskiftet, men også den generelle optur i industrien, kan i den grad også mærkes hos JAI i det nye regnskabsår, der efterhånden er fem måneder gammelt.

- På vej ind i 2021 er coronanedgangen fortid, og alle de her nye emner er fuldt inde i produktionen, så vi har jo historisk travlt og ligger på et omsætningsniveau, der er mindst 25 procent over sidste år, fortæller Kenn Christensen.

Søger 20 nye medarbejdere

De afskedigede medarbejdere fra sidste forår er også for længst tilbage på fabrikken i Herning.

- Vi har ansat næsten 40 nye medarbejdere, siden det sene efterår sidste år, og så mangler vi stadig næsten 20. Vi søger dels ufaglærte, vi selv kan lære op i produktionen, og dels faglærte smede, industriteknikere, folk der kan svejse og så videre. Så vi søger folk med lys og lygte for øjeblikket, forklarer Kenn Christensen, der dog må konstatere, at der er langt mellem de ledige håndværkere.

- Arbejdsmarkedet er jo vendt på en tallerken. Jeg har aldrig nogensinde set noget gå så stærk, fra vi kunne skaffe dem, vi havde lyst til, til det er kropumuligt. Den vending kom inden fra en måned, slutter han.

A/S Jydsk Aluminium Industri
mio. kr. 2020 2019
Bruttofortjeneste 106,5 102,2
Resultat før renter og skat 5,9 0,0
Resultat før skat 0,6 -5,0
Årets resultat 1,1 -3,8
Balancesum 176,8 181,3
Egenkapital 22,6 25,2
Antal ansatte 210 215
Regnskabsåret blev afsluttet den 31. december 2020

Artiklen er en del af temaet Regnskab.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.235