23948sdkhjf

Metalindustrien slap nådigt gennem Corona-år

Efter knap et år i skyggen af coronapandemien kan de fleste metal- og installationsvirksomheder konstatere, at omsætningen var hæderlig trods pandemien. Kun knapt hver tredje virksomhed oplevede 2020 som værre end 2019, viser ny medlemsundersøgelse fra Tekniq Arbejdsgiverne.

- Det bekræfter det billede, vi har haft af udviklingen i løbet af året. Det er meget positivt, at virksomhederne overvejende er sluppet godt igennem på trods af coronakrisen, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom i Tekniq Arbejdsgiverne i en pressemeddelelse.

Tallene dækker over store variationer brancherne imellem. I installationsbranchen er det kun 28 procent, der er ramt negativt på omsætningen, mens 27 procent til gengæld har svært ved at skaffe arbejdskraft. 30 procent forklarer, at de har været nødt til at opgive ordrer på den konto.

- Det harmonerer meget godt med de tal, vi ser fra Danmarks Statistik på dette område. Man kan ikke tage flere opgaver ind, end der er hænder til, og så må man sige nej til opgaven. Men omvendt ser vi ingen tegn på flaskehalsproblemer, siger Maria Schougaard Berntsen.  

Industrivirksomheder er hårdere ramt

Industrivirksomhederne er derimod langt mere påvirkede af eksportmarkederne uden for landets grænser, og her er efterspørgslen langt fra normalen.

Knap 40 procent af metalvirksomhederne har oplevet et omsætningsfald i 2020, men det har langtfra fået dem alle til at gribe til fyresedlerne. Næsten 84 procent af metalvirksomhederne har valgt at beholde medarbejderne, hvilket ifølge cheføkonomen skal ses i lyset af den midlertidighed, der har præget 2020. Derudover er dyrt at ansætte nye medarbejdere.

- Medarbejderne er det vigtigste råstof, og virksomhederne vil gerne strække sig langt for at holde på de gode medarbejdere. Samtidig skal man huske på, at virksomhederne hele tiden har haft en forventning om, at der lige om lidt kom gang i den igen. Havde de vidst allerede i april, hvordan året kom til at udvikle sig, så havde flere nok været nødt til at opsige medarbejdere, siger Maria Schougaard Berntsen.

1.005 installations- og metalvirksomheder har deltaget i medlemsundersøgelsen, og svarene er indsamlet i begyndelsen af november 2020.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094