23948sdkhjf

Trimatic Automation opdaterede Danfoss' ”arvesølv”

I hjertet af en lang række af Danfoss’ produkter, som for eksempel radiator- og køleskabstermostater, sidder bælgen. Bælgen er en aktuator, der i princippet virker som en kombineret fjeder og cylinder. Lige siden midten af 1940’erne har Danfoss egenproduceret bælgen, og grundlægger Mads Clausen var selv med til at udvikle og konstruere den første bælgformemaskine.

Siden da har Danfoss monteret over en milliard bælge i virksomhedens produkter, og bælgen er også i dag hjertet i Danfoss og en del af virksomhedens DNA. Så da Danfoss’ bælgformemaskine, der årligt producerer millionvis af bælge, stod overfor en nødvendig og tiltrængt opdatering, gik et større planlægningsarbejde i gang.

– Vi har kun én af denne bælgformemaskine, og svigter den, går eksempelvis 60 procent af produktionen på vores fabrik i Polen ned. Vi vurderer alle vores maskiner en gang om måneden, og efterhånden tegnede der sig et klart billede af, at vi hverken kunne få support eller reservedele til nogle af delene i formemaskinen, der er fra 1996. Vi har oplevet at måtte på eBay for at købe specielle reservedele, og gik for eksempel en chip itu, kunne vi ikke vide, hvornår vi var oppe igen. Så tiden var inde til at få opdateret og fremtidssikret bælgformemaskinen, fortæller produktionsleder hos Danfoss Bellows, Hans Andreas Hansen.

Fandt lokal samarbejdspartner

Som en del af planlægningen kørte Danfoss bælg-produktionen op igennem en længere periode, så andre dele af produktionen ikke ville blive berørt af den nedetid, der uundgåeligt ville være i forbindelse med udskiftning af blandt andet hele maskinens styresystem. Samtidig skulle Danfoss finde den rette samarbejdspartner til at opdatere arvesølvet og sikre, at formemaskinens nedetid blev så kort som mulig.

– Vi indhentede flere tilbud på den meget komplekse opgave, det er at opdatere bælgformemaskinen. Vi er helt inde i hjertet af Danfoss, hvor store dele af produktionskæden påvirkes, hvis tingene ikke går som planlagt. Så både tryghed og tillid gennem hele processen er vigtige parametre. Vores valg, der blev afgjort af samspillet mellem kompetencer, kemi, nærhed til Danfoss og pris, faldt på Trimatic Automation, som også tidligere har løst flere komplekse opgaver for Danfoss, siger Hans Andreas Hansen.

Ingen standardløsning

Bælgformemaskinen fungerer ved, at en robot fører bælgrørene ind i formemaskinen, efter de er blevet kvalitetstjekket og godkendt af et automatisk visionssystem. At fremtidssikre maskinen krævede dels en ny robot, som Trimatic Automation valgte Denso til at levere, og dels et helt nyt styrings- og visionssystem, udviklet af Trimatic Automation.

Fra Trimatic Automation blev seniorprogrammør Dan Dethlefsen sat på opgaven, der som det første indebar at sætte sig grundigt ind i det gamle styringssystems mindste detaljer.

– Vi blev hjulet godt på vej af Danfoss, hvor vi især har arbejdet tæt sammen med Claus Iskov Mathiesen, der var med til at udvikle det oprindelige styresystem for over tyve år siden. Så vi er kommet helt ind under huden på systemet og bælgformemaskinen og har derfor kunnet få et klart billede af opgavens udfordringer, krav og muligheder. For eksempel stod det klart, at det skulle være lettere at starte og stoppe, vælge ordre, fejlsøge samt forprogrammere formemaskinen, siger Dan Dethlefsen.

På baggrund af den dybdegående research og kulegravning af alt fra gamle tegninger og delkomponenter til udgået software og funktionalitet har Trimatic efterfølgende udviklet det nye styrings- og visionssystem og bygget nyt styringsskab til Danfoss’ bælgformemaskine.

– Vi har udviklet og bygget det hele op fra bunden – både styringssystemernes software og hardware. Der findes jo kun én Danfoss bælgformemaskine, og den er også på verdensplan helt unik. Så derfor er der selvfølgelig ikke nogen standardløsninger, siger Claus Sørensen, der er adm. direktør i Trimatic Automation.

Upåvirket produktion

Fra Danfoss’ side blev der planlagt otte ugers nedetid i forbindelse med opdateringen af bælgformemaskinen.

– Efter de otte uger var vi oppe at køre igen, og produktionen er ingen steder blevet berørt, hvilket har været helt afgørende for os. Vores opdaterede og tidssvarende bælgformemaskine fungerer upåklageligt, og det har været en vellykket proces baseret på et godt og tæt samarbejde, siger Hans Andreas Hansen.

Også Trimatic har været glade for det spændende projekt og samarbejdet med Danfoss.

– Det er selvfølgelig noget ganske særligt at komme med så langt ind i maskinrummet og få lov til at finpudse arvesølvet. Sammen har vi fået skabt en løsning, som vi er meget stolte af. Den største ros, vi har fået, er jo, at vagttelefonen ikke har ringet, og alt bare kører, som det skal – og så selvfølgelig, at vi allerede er blevet bedt om at give bud på nye spændende Danfoss-projekter, slutter Claus Sørensen.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.062