23948sdkhjf

Lærlinge: Robotter er fremtiden

- Ingen grund til at stritte mod robotterne, lyder det fra tre lærlinge på TEC, som har fået en CoWelder mellem hænderne

De unge i smedefaget har på alle måder taget svejserobotterne til sig.

I hvert fald hvis du spørger på TEC - Technical Education Copenhagen, hvor smedelærlingene Alexander Feld og hans to holdkammerater, Nicky Byrholdt Helsaa og Mikkel Emil Markmann Rossil er i gang med hovedforløb 2.

TEC beretter i en pressemeddelelse om nogle yderst begejstrede lærlinge, når det handler om udsigten til at få hjælp til svejsearbejdet fra en såkaldt cobot, som på TEC er en indkøbt CoWelder fra danske Migatronic.

- Det er sådan fremtiden kommer til at se ud, siger Alexander Feld, og Nicky Byrholdt Helsaa tilføjer, at man ikke skal stritte imod robotterne.

- Man skal bare følge med udviklingen og teknologien og videreuddanne sig, så man kan håndtere robotterne, siger han.

Der er heller ingen grund til at frygte, at robotterne overtager smedenes arbejde, understreger lærlingene. Robotterne skal fortsat programmeres, fodres og optimeres. Så der er tale om et reelt samarbejde mellem menneske og robot.

TEC kalder det selv et flydende makkerskab, hvor robot og menneske hjælper hinanden, og smedens faglige indsigt og designmæssige egenskaber stadig de bærende elementer.

Robotten tænker ikke selv

De tre lærlinge programmerer CoWelderen på to stålelementer. Det er Videnscenteret for Automation og Robotteknologi, der har købt robotten, og den er blevet et rigtig effektivt hjælpemiddel i smedenes arbejde. Videnscenter for Automation og Robotteknologi Nord er et samarbejde med en række partnerskoler om at udbrede kendskab og viden om blandt andet principper og idéer fra Industri 4.0 i landets erhvervs- og grundskoler. Med fokus på teknologisk dannelse og øget teknologiforståelse skal videnscenteret ruste de unge til et arbejdsmarked, som er i fuld gang med den teknologiske omstilling.

Videnscenteret peger på, at de særligt positive egenskaber ved CoWelder er, at den er nem at programmere. Samtidig er den fleksibel, fordi den består af en roterbar arm, som kan svejse de steder, hvor det er besværligt for smeden at komme til. Ligeledes er den mobil.

- Den kan nærmest flyttes fra arbejdsstation til arbejdsstation. Den er ligesom en lærling. Lærlingens lærling, siger Nicky Byrholdt Helsaa.

- Den kan alt det, en smed kan, undtaget at tænke selv, lyder det fra lærlingene.

Uden afskærmning

CoWelderen er skabt for at øge produktiviteten, og idéen er, at man kan serieproducere meget hurtigere, end hvis man manuelt skal svejse 100 elementer. Dertil er den meget præcis i svejsningen og sikrer 100 helt identisk udseende svejsninger, hvis det er det, man ønsker.

- Det opnår man ikke ved manuel svejsning, siger Mikkel Emil Markmann.

CoWelder er udstyret med en censor, der stopper robotten, hvis den rammer smeden eller en genstand. Det betyder, at robotten ikke skal afskærmes, før man kan arbejde med den, som man skal med andre robotter. Man kan altså samarbejde med den, som var den en kollega.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109