23948sdkhjf

Good boy! Amerikansk robothund er kommet til Danmark

Med sine lange ben og hundelignende bevægelser er den første firbenede robot kommet til Danmark. Teknologisk Institut har netop modtaget to eksemplarer af robotten Spot fra den amerikanske robotvirksomhed Boston Dynamics.

Teknologisk Institut skal nu i gang med at afsøge, hvordan man kan udnytte de terrængående robotter i Danmark.

- I modsætning til de rullende robotter på hjul, som vi hidtil har set, så kan Spot med sine fire ben bevæge sig rundt på steder, hvor andre robotter ikke kan komme. Spot kan for eksempel bevæge sig rundt på meget ujævnt terræn, gå på trapper og begive sig ind i små rum, fortæller centerchef ved Teknologisk Institut, Kurt Nielsen i en pressemeddelelse.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Hjælper beredskabet

Blandt de første praktiske tests af den firbenede robot vil Teknologisk Institut afsøge, om robotten kan være med til at hjælpe det danske beredskab med en hurtigere, mere grundig og mere sikker indsats, efter en brand er blevet slukket i en bygning.

Når en brand er delvist slukket, har beredskabet rundt omkring i Danmark ofte brug for at sende mandskab ind i de udbrændte bygninger. De skal blandt andet indsamle oplysninger om, hvorvidt branden er helt slukket, om der er nedstyrtningsfarer og ofte også, om der er nogle andre fareelementer inde i bygningen.

- Den her teknologi har nogle brede anvendelsesmuligheder og kan åbne op for, at vi kan udnytte robotter i brancher, hvor vi i dag ikke ser dem. Det kan være at udnytte robotterne, hvor mennesker udfører nedslidende eller gentagne opgaver, eller hvor det ligefrem er farligt for mennesker at bevæge sig. Det er dét potentiale, vi gerne vil teste og demonstrere, og hvor vi skal finde ud af, hvor den kan skabe mest værdi, tilføjer han.

Teknologisk Institut vil i deres undersøgelser blandt andet tilføje yderligere kamera- og sensorteknologier og udvikle specifikke løsninger, så robotten kan gøre mest nytte.

Om robothunden

  • Spot er en professionel servicerobot – et marked, som International Federation of Robotics (IFR) forventer vil tredoble i løbet af de næste tre år med en årlig vækst på 41 procent i årene 2020 til 2022.
  • Spot er udstyret med kameraer på hele kroppen, så operatørerne kan se hele vejen rundt om sig selv. Derudover har Spot indbyggede sensorer, så den ikke løber direkte ind i mennesker eller ting, og den kan navigere i ujævnt terræn.
  • Robotten kan bære omkring 14 kilo, mens den stadig kan bevæge sig med 1,6 meter i sekundet. Robotten kan udstyres med en gribearm og ekstra kamerateknologi til brug ved særlige inspektionsopgaver. Den kan også udstyres med termisk kamera, som blandt andet kunne hjælpe under beredskabets arbejde.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.111