23948sdkhjf

Fynboer bygger kæmpe jordbær-anlæg

Dansk Stålmontage og Dana Technology bygger i øjeblikket et anlæg, der skal behandle 20 tons jordbær i timen, til Egypten

Dansk Stålmontage forventer at bruge cirka 10.000 mandetimer på at producere anlægget.

Kunden leverer jordbær til det japanske marked, og det betyder, at kvaliteten skal være helt i top.

- Hvis man kender bare en lille smule til det japanske marked, så er det et marked helt for sig selv i hele verden. De har så høje krav. Et eksempel er, at hvis der ligger ét dårligt jordbær i en af de 10 kg-kasser, som er blevet sendt til Japan, så bliver hele containeren kasseret. Så der er ekstremt store krav fra den japanske kunde, fortæller administrerende direktør i Dansk Stålmontage, Claus Steen Nielsen.

Tæt samarbejde

Egentlig er det Dana Technology i Tommerup, der har fået ordren. De har samme ejer som Dansk Stålmontage, og det betyder, at Dana Technology tegner og designer anlægget, mens kollegerne hos Dansk Stålmontage i Odense står for produktionen.

- Det er tale om et komplet vaskeanlæg til jordbær. Det vil sige, at vi håndterer jordbærrene, fra de kommer ude fra marken, til de er i en færdiglukket papkasse med 10 kg i og klar til at blive sendt til Japan, forklarer Claus Steen Nielsen.

Dobbelt-vask og nedfrysning

Netop fordi der er tale om færdigvarer til et high-end-marked er der tale om et ganske omfattende produktionsanlæg.

- Jordbærrene bliver afleveret til anlægget på vibratorer. Der er nogle store elevatorer, der kører dem op i forskellige højder, der er inspektionsbånd, hvor damerne ved produktionsbåndet på fabrikken i Egypten står og sorterer blade fra. Jordbærrene bliver også sorteret fra, hvis toppen ikke er skåret af, eller der er bær, som ikke opfylder kvalitetskravet, fortæller Claus Steen Nielsen, og fortsætter:

- Og så er der to store vaskemaskiner, først en grovvask og så en finvask bagefter. Herefter kommer bærrene til en stor blæse-kølelinje. Vi har en tunnel på 22 meter i længden og 4 meter i højden, hvor vi køler bærrene ned til 2-4 grader. Når de så er tørret og kølet ned, kører de på en elevator op til en fryser og bliver frosset. De er frosset i enkeltstyks jordbær, når de kommer ud af fryseren. Efterfølgende kører vi dem op til en vægt, hvor vi vejer jordbærrene og pakker dem ned i 10 kg papkasser. Når de er i papkasserne, bliver de lukket og tjek-vejet og kørt ud i pakkeriet.

Kvalitetstjek og afprøvning

I alt består anlægget af mere end 40 maskiner, og lige nu er Dansk Stålmontage lidt over halvvejs i produktionen. Det betyder, at næsten alle maskiner er færdigproduceret og klar til at blive prøvesamlet.

- Vi bygger i princippet alt selv. Det er klart, at vi køber lejer, motorer og pumper og sådan noget, men ellers bygger vi alt. Vi designer det hele i Tommerup både de store vaskemaskiner og køletunnellen. Begge dele er tegnet fra bunden af. Vi svejser konstruktionen sammen og får det hele glasblæst, og til sidst afprøver og tester vi det sammen med kunden, fortæller Claus Steen Nielsen.

Selve afprøvningen af anlægget kommer til at ske i Danmark, men på en lidt speciel måde.

- Det er så stor en produktlinje, at det bliver samlet i forskellige sektioner. Vi kan ikke sætte det op i én produktionshal. Kunden kommer til Danmark og godkender det komplette anlæg inden forsendelse, forklarer Claus Steen Nielsen.

Det bliver Dansk Stålmontages egne folk, der skal stå for montagen i Egypten i slutningen af året.

Når anlægget er færdigmonteret, vil det i højsæsonen, fra december til marts, være i drift 10 timer i døgnet, og fabrikken vil producere mere end 20 tons jordbær i timen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095