23948sdkhjf

De er snart klar med en billig skruerobot

Spin Robotics er langt med udviklingen af en skruerobot til kollaborative robotter.

Det nystartede firma Spin Robotics i Odense er i fuld gang med at udvikle et skrueværktøj, som kan bruges på kollaborative robotter af alle fabrikater.

Folkene bag firmaet lover, at det bliver et værktøj, som bliver brugervenligt.

- Vores fokus er, at brugeroplevelsen skal være let. Vi kalder det "plug and produce", fortæller Thomas Sølund, som er teknisk direktør og en af de to stiftere.

Operatøren skal blot én gang føre robotten hen til det sted, hvor der skal skrues, og indtaste at skruen skal isættes. Så kan robotten selv tage en skrue op fra en skrue-dispenser og skrue skruen i, så mange gange man har behov for det.

- Vi tilbyder et prisbilligt værktøj til skruning med kollaborative robotter, siger Thomas Sølund.

Mange arbejdstimer

Når der er tale om en kollaborativ robot, giver det den store fordel, at den kan bruges i en eksisterende produktionslinje. Man behøver ikke at lave en indhegning til en robot. Så en medarbejder kan stå og sætte emner sammen og så aflevere det til robotten, som færdiggør produktet ved at skrue skruer i. Der bliver i dag brugt rigtigt mange arbejdstimer på skruefunktioner rundt omkring i virksomhederne.

- Der er undersøgelser, der har vist, at mange operatører bruger op mod 50 pct. af deres tid på at skrue skruer i. Så der er meget tid at spare, siger Thomas Sølund.

Spin Robotics har i øjeblikket hjemme i "robotbørnehaven" Robotics Hub hos Teknologisk Instituts Robotcenter i Odense.

Præsentation på Automatica

De fire fastansatte og fire-fem deltidsansatte er lige nu ved at gøre den første prototype færdig. Den skal i efteråret ud og afprøves i nogle danske virksomheder. Spin Robotics er lige nu ved at finde relevante virksomheder. Derefter skal det færdige produkt præsenteres på Automatica-messen i München.

- Det er vigtigt, at vi får testet produktet ordentligt, inden vi går ud og lancerer det. Der skal nok komme nogle spørgsmål og problemer, når vi støder ind i den virkelige verden, griner Thomas Sølund.

Produktet kommer til at bestå af skrueenheden, som spændes på robotten, samt en mikrocomputer og en strømforsyning til skrueenheden.

Skrueenheden fungerer allerede på en UR-robot, og det er også planen, at den skal indgå i Universal Robots UR+-portal. Spin Robotics vil også hurtigt gøre systemet kompatibelt med andre kollaborative robotter.

Unøjagtigheder

En af de store udfordringer ved at konstruere en skruerobot er ifølge Thomas Sølund, at der er flere kilder til unøjagtighed.

- Emnet kan flytte sig, mens man skruer. Der kan også være unøjagtigheder i fiksturet. Vores produkt prøver at tage højde for de små unøjagtigheder og gøre robotten i stand til at justere ind efter dem, siger Thomas Sølund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.329