23948sdkhjf

Nyt filtersystem fremtidssikrer DOT's nye renseanlæg

DOT har gjort sig gode erfaringer med nyt renseanlæg, som renser overfladevand både billigere og bedre end forventet. Det skriver koncernen i en pressemeddelelse.

Læs også: DOT fastholder indtjening i svingende marked

Overfladebehandlingskoncernen er meget opmærksomme på at overholde alle miljøkrav, og derfor har de i en årrække arbejdet på at forbedre rensningen af overfladevandet fra deres fabrikker.

Overfladevandet overholder gældende lovkrav, men DOT ønskede at være på forkant med eventuelle nye lovkrav. Derfor indledte de i 2018 en testperiode med Dansand A/S, hvor det nyudviklede filtersystem Blueguard skulle afprøves på fabrikken i Brande.

- Det er afgørende for os at overholde alle miljøkrav på alle vores fabrikker. Det er jo også en vigtig konkurrenceparameter. Derfor har vi brugt lang tid på at finde vores nye renseanlæg til overfladevandet, siger Lene Gavnholt Rasmussen, QHSE-leder hos DOT.

DOT forventer, at der i løbet af få år kommer nye krav til indholdet af tungmetaller i overfladevand. Derfor havde Fasterholt-virksomheden brug for at undersøge effekten af anlægget på forhånd, og Dansand var på den anden side interesseret i flere praktiske erfaringer med det nye produkt.

Læs også: Overfladebehandlerne fortsætter med at øge indtjeningen

- Dansand bidrog med deres store ekspertise, så vi fik sat alle de relevante tests i gang. Det viste sig hurtigt, at effekten af Blueguard var enormt stor. Faktisk oplevede vi, at det rensede overraskende godt i alle de scenarier, vi skabte. Vi registrerede kun problemer ved en ekstremt lav pH-værdi på under 3, og så lave værdier vil vi aldrig reelt opleve. Alle tests viste reelt en langt bedre rensning, end vi havde turdet håbe på, forklarer Lene Gavnholt Rasmussen.

Helt uden kemikalier

Parterne aftalte en kort indledende testperiode for at sikre, at Blueguard kunne løse DOT's fremtidige problemer. Testene overbeviste og et langvarigt pilotprojekt blev iværksat. Testperioden har sikret vigtig viden og stor validitet af de indsamlede resultater.

- Alle de analyser, vi har foretaget i løbet af det sidste år, viser, at Blueguard-anlægget i gennemsnit har fjernet 97% af zinken i overfladevandet. Det er vel at mærke over en lang periode og 36 forskellige analyser. Det er et meget imponerende resultat. Særligt fordi vi med Blueguard slet ikke tilsætter kemikalier. Det er en simpel og lavteknologisk opbygning, hvor vi kun anvender det naturligt forekommende mineral olivin, uddyber Lene Gavnholt Rasmussen.

DOT havde på forhånd undersøgt markedet for konventionelle renseanlæg, men valget faldt på et testanlæg fra Dansand, da prisen er langt lavere end for de konventionelle anlæg.

- Vi er virkelig glade for samarbejdet med DOT. Det understreger jo, at vores Blueguard-anlæg har et stort potentiale for at hjælpe den danske industri på en effektiv og billig måde. Og endda helt uden brug af kemikalier eller store mængder energi til renseprocessen, afslutter Steen Frantzen. miljøspecialist hos Dansand.

Læs mere om: dot
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109