23948sdkhjf

Råvarekommentar: Forventer vigende efterspørgsel på skrot

Fysisk har vinteren allerede ramt det østlige USA. Afsætningsmarkederne for jern- og metalskrot medregner nu forventningerne om vigende efterspørgsel henover vintersæsonen i de aktuelle markedspriser.
Med det afsæt forventer markederne et svagt marked med lav omsætning og lav produktion.

Faldende jernskrotpriser
Jernskrotpriserne er i oktober faldet med over 50 dollars. Faldet startede som en vigende efterspørgsel på det toneangivende tyrkiske marked, men slog hurtigt over i et decideret prisfald på flere markeder.

Generel afmatning i Europa, Mellemøsten og Nordafrika
En general afmatning i de europæiske, mellemøstlige og nordafrikanske lande betyder, at investeringslysten og bygge- og anlægssektoren er ramt. Især indirekte som følge af mangel på risikovillig investeringskapital.

Skrotefterspørgslen i Spanien er faldet
Efterspørgslen efter skrot fra det spanske marked er gået helt i stå. Den svage økonomi i Spanien påvirker private og offentlige investeringer, og behovet for stålprodukter til bygge- og anlægsaktiviteter er på et absolut minimum. Der er meget dystre udsigter for det spanske marked, og ikke mindst for spansk stålindustri.

BDSV Stahl indeks reducerer de tyske skrotpriser
Det tyske BDSV Stahl indeks sendte den 20. oktober de tyske skrotpriser ned med 10-17 euro. Prisen er baseret på faktiske priser over de forgangne fire uger. Da markederne siden da har udviklet sig negativt, er der forventning om yderligere reduktion i de tyske skrotpriser, når indekset kommer igen den 20. november. Samtidig er det svenske JBF indeks faldet med 550 svenske kr. her primo november.

Faldende internationale indeks i hele oktober
Øvrige internationale indeks har været faldende gennem hele oktober måned. Prisen på shredderskrot fra fragmenteringsanlæg faldt gennemsnitlig med 7,5 %, mens HMS indeksene gennemsnitlig faldt med 7,1 %.

Tyndpladeskrot faldt lidt mindre, med et gennemsnitligt fald på 4 %. Jernspåner har været faldende, dog mere moderat med et gennemsnitligt fald på 1,5 %. Her har efterspørgslen til gengæld været meget svag - især fra det spanske marked.

Fjernøsten – negative markeder i Japan, Vietnam og Korea
Et aktuelt outlook til Fjernøsten viser et negativt marked i Japan, Vietnam og Korea. Her skal årsagerne også findes i vigende afsætningsmuligheder for stålværkerne, hvorfor køb af råvarer reduceres prompte. Indtil videre ser det kinesiske marked fladt ud, men pig-iron (råvare-halvfabrikata) er faldet i pris. Normalt vil en prisreduktion på pig-iron hurtigt slå igennem på skrotpriserne også.

Generel vurdering – faldende markedspriser og vigende efterspørgsel
Samlet vurderer H.J. Hansen, at markedspriserne generelt vil være faldende den kommende tid. Efterspørgslen vil være vigende - ikke mindst i Europa, der må betegnes som det svageste marked aktuelt. Den kommende vinterperiode kan virke afmattende, men H.J. Hansen kan dog ikke udelukke, at nogle værker går i markedet for at sikre forsyninger i tilfælde af en ekstra hård periode med sne og frost.

Kilde: H.J. Hansen Genvindingsindustri - http://www.hjhansen.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094