23948sdkhjf

3F advarer: Chefer truer udenlandske ansatte til at droppe fagforeningen

Ud af vagten og tak for denne gang.

Sådan lyder meldingen ifølge 3F ofte fra arbejdsgivere til østeuropæiske ansatte, der melder sig ind i fagforeningen eller opfordrer til, at der bliver tegnet overenskomst på deres arbejdsplads. Det skriver A4 Arbejdsliv.

Samtidig oplever 3F ifølge forbundssekretær Søren Heisel "et stærkt stigende" antal sager, hvor medarbejdere er blevet fyret, efter at de har meldt sig ind i 3F, eller som direkte er blevet truet til at melde sig ud.

- Der er tale om arbejdsgivere, der fuldstændig underminerer det danske system, som gennem mange år har sikret arbejdskraften rimelige løn- og arbejdsvilkår, siger Søren Heisel til A4 Arbejdsliv.

Ifølge forbundssekretæren er problemet særligt stort i byggeriet, i landbruget og på landets gartnerier.

- Det er simpelthen forkasteligt, siger Søren Heisel.

Som projektmedarbejder i 3F's afdeling i Odense består Alla Navrotskas arbejde blandt andet i at køre rundt til gartnerier og landbrug på Fyn og fortælle udenlandske ansatte om fagforeningens arbejde, og ikke mindst om deres rettigheder, når det kommer til løn og arbejdsvilkår.

Hun fortæller, at det nærmere er reglen end undtagelsen, at de udenlandske ansatte er bange for tale med hende, når hun kommer på besøg.

- Jeg møder tit udenlandske arbejdere, der bor tæt på deres arbejdsplads, eller i en campingvogn ved siden af den grisestald, de passer. De har intet privatliv, og de er dybt afhængige af, at deres chef ikke er sur på dem, for ellers mister de ikke bare deres job, men også deres bolig, og så må de rejse hjem, siger Alla Navrotska til A4 Arbejdsliv.

Palle Bisgaard, næstformand i 3F's byggegruppe, bekræfter, at billedet ofte er det samme, når han og kollegerne besøger byggepladser, hvor der særligt er mange østeuropæiske ansatte.

- Der er ingen tvivl om, at der er en generel frygt blandt udenlandske ansatte i byggeriet, når det kommer til at have med 3F at gøre. Og det folkene fortæller os er, at de risikerer at blive fyret eller får meget svært ved at blive genansat, hvis de taler med os, fortæller Palle Bisgaard.

Han understreger, at fagforeningen ikke har en præcis statistik over antallet af sager, hvor udenlandske ansatte er blevet truet med fyring eller lignende, hvis de snakker med fagforeningen.

- Men mit klare indtryk er, at hovedparten af de udenlandske folk, vi møder, er bange for, hvad der sker, hvis de taler med os, siger Palle Bisgaard.

Originalartikel: https://www.a4arbejdsliv.dk/artikel/ads

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079