23948sdkhjf

Direktør: Digitalisering skal indføres i små bidder

For mange små og mindre virksomheder er digitalisering en stor mundfuld.

- Vi har set store firmaer komme med store digitaliseringsstrategier, og det kan godt lyde overvældende for de mindre virksomheder, siger Per Larsen, teknologi- og digitaliseringsdirektør hos ABB.

Han er en af talerne ved ingeniørforeningen IDA’s konference "Industri 4.0 - Fremtidens intelligente industri", som foregår i København 30. januar.

Her vil han især fokusere på digitalisering i de små virksomheder.

- Der er mange af de mindre virksomheder, der kan have glæde af at tænke digitalisering, uden at det behøver at være den store, vilde strategi. Jeg anbefaler, at virksomheden overvejer, hvor de har de tungeste manuelle processer. Hvor bruger de for mange ressourcer? Når de så har identificeret området, så kan de søge efter de relevante data, som skal indsamles, siger Per Larsen.

Start med ét problem
Per Larsen vurderer, at vejen til mere digitalisering ligger i at finde det problem, som reelt skal løses.

- Der er mange, der siger, at virksomhederne bare skal samle data op, og så kan man bagefter se, hvad data skal bruges til. Det er jeg ikke meget for. Man skal hellere starte med, hvilket problem man gerne vil løse, og så lede efter de data som kan hjælpe en med at løse det, siger Per Larsen.

Han sammenligner med Lean-tankegangen.

- Det er lidt de japanske dyder inden for Lean-tankegangen. Man skal tage nogle små skridt, som man kan overskue, og fokusere på et område ad gangen. Der er altid en tå, der er mere øm end de andre, siger han.

Målepunkter gav effekt
ABB har blandt andet hjulpet et dansk kraftvarmeværk, der ville have optimeret sit varmenet.

- De spurgte os, hvad der skulle til, for at alle kunne få den komforttemperatur, de gerne ville. Vi identificerede, hvor problemerne lå, og indførte nogle flere målepunkter sammen med værket, og projektet har ført til, at de har opnået en stor varmebesparelse, siger Per Larsen.

Digitalisér papirarbejdet
Et andet eksempel er en italiensk virksomhed, som Per Larsen har været med til at optimere gennem digitalisering.

- De havde en ret tung papirbaseret proces til kvalitetskontrol. Den har vi hjulpet dem med at digitalisere. Det har ført til færre fejl, højere kvalitet af produkterne, og så sparer de en masse arbejdstimer.

Han forklarer, at virksomheden elektronisk registrerede nogle nøgletal, som så blev checket og godkendt manuelt.

- Der er mange steder, hvor man gør sådan. Der er virkelig meget at hente der. Hvis der er nogen, der spørger mig om et generelt råd til at digitalisere, så er det det, jeg peger på. Man skal få det manuelle papirarbejde digitaliseret, siger Per Larsen.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.107