23948sdkhjf

Klumme: Konkurrencekraft i et politisk perspektiv

Nu har Danmark været igennem et valg til folketinget og holdopstillinger er blevet ændret. I lyset af den netop overståede valgkamp, er det interessant at se, hvad det i praksis betyder, når stort set alle politikere uanset deres øvrige mærkesager og politiske ståsted har betonet vigtigheden af, at den danske industri bliver mere konkurrencedygtig.
Klumme af Klaus Bonde Ørskov, DAMRC - Danish Advanced Manufacturing and Research Center

Kommer det til at betyde, at der skal gennemtvinges en reallønsnedgang for de ansatte i industrien, skal universiteterne have større bevillinger til grundforskning, skal virksomhedsskatterne sænkes, eller har politikerne et magisk kort i ærmet, vi endnu ikke har hørt om?

Jeg håber ikke, at hverken rød eller blå blok har en gennemarbejdet plan, som har ligget klar i skuffen de sidste par år, for så skulle de allerede have gjort noget for lang tid siden! Det leder frem til spørgsmålet – har de overhovedet en ide om, hvad der skal til?

Set fra sidelinjen er meget af det, de har drøftet og fremlagt direkte i modstrid med, eller i bedste fald for langsigtet eller uvirksomt til, at kunne højne den danske metalindustris konkurrencekraft. Det er ikke en let opgave, men måske skulle de lytte lidt til de utroligt mange dygtige medarbejdere og ledere, der er i de danske industrivirksomheder – og hermed mener jeg ikke kun dem, der er ansat i de 100 største virksomheder. Jeg tror det er vigtigt, at der også lyttes til de mange små og mellemstore virksomheder, da det jo netop er dem, der tegner størstedelen af dansk industri.

Prøv at spørge direktøren i en vestjysk metalvirksomhed med omkring 50 ansatte, hvilken effekt det vil have, hvis arbejdstiden ændres til 38 timer i ugen, lufthavnsskatterne stiger, universiteterne får et større tilskud, eller der iværksættes øgede offentlige investeringer. Jeg håber da, han vil glæde sig over, at der kan udrettes mere forskning til gavn for alle, og at håndværkere og byggebranchen får et lille skub i den rigtige retning, men jeg forstår ham også, hvis han mener, det ikke hjælper ham ret meget i den globale konkurrence de næste to-tre år.

Kære politikere - glem ikke de små og mellemstore metalvirksomheder, de er en forudsætning for, at de store kan forblive i Danmark og for det skattegrundlag, der skal finansiere mange af de andre aktiviteter i samfundet.

Kilde: DAMRC - http://www.damrc.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079