23948sdkhjf

Nu skal jacket-fundamenter udkonkurrere monopælene

Jacket-fundamenter til offshore vindmøller mangler lige det sidste, når det gælder konkurrencen med monopæle.

Nu skal et nyt EUDP-støttet projekt bringe jacket-fundamenterne op i gear.

Projektet "A novel node design using High strength steel for Jacket structure" (Hi5Jack) skal gennem forskning og udvikling reducere dels vægten af jacket-fundamenterne dels produktionsomkostningerne.

Jacket-fundamenter er karakteriseret ved rørformede ben med mindre tværliggede rør svejset på plads mellem benene. Overgangsstykkerne mellem de store og små rør – de rørformede samlinger - er genstand for stor belastning, og der kræves en vis ståltykkelse for at undgå metal-træthed.

Parterne i Hi5Jack vil udvikle et design, hvor der anvendes højstyrkestål i de rørformede overgangsstykker i stedet for traditionelt stål.

Bag Hi5Jack står Rambøll, SSAB, Syddansk Universitet, Baldt Industries og Force Technology.

Parterne har vurderet, at man kan reducere produktionsomkostningerne med 20 pct. ved at anvende højstyrkestål. Samtidig vil anvendelsen af højstyrkestål reducere fundamentets vægt, hvilket er fordelagtigt både i produktionsprocessen, men også i forbindelse med installeringen af fundamenterne. 

- For at kunne reducere cost of energy er det vigtigt at arbejde sammen på tværs af leverandørkæden. Vi skal alle bidrage med viden fra vores del af kæden for at facilitere en mere gennemarbejdet produktion af jacket-fundamenterne, siger Jacob Seier Nyvand, design & project manager hos Bladt Industries. 

Siemens Gamesa Renewable Energy og Vattenfall Offshore Wind støtter op om Hi5Jack-projektet som medlemmer af projektets advisory board.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141