23948sdkhjf

Hvordan går det med standardiseringen i vindmølleindustrien?

For to år siden præsenterede de store aktører i dansk vindmølleindustri, Vestas, MHI Vestas og Siemens Gamesa et nyt og banebrydende samarbejde: De ville øge standardiseringen inden for vindmølleindustrien og halvere prisen på vind.

Siden hen præsenterede de en hot- og not-liste over, hvad der med fordel kan standardiseres i industrien.

På not-listen var kerneteknologi som vinger, hubs, styringer og software, men der var også en lang hot-liste over ting, som de store OEM-producenter med fordel kunne arbejde sammen om og dermed skabe gensidige fordele for både dem selv og deres leverandører.

Hvordan er det så gået med arbejdet siden? Det kunne man få et indblik i på Wind Denmarks årsmøde, der løb af stablen tirsdag i Herning sideløbende med HI-messen.

Og det går generelt godt, kunne Agnar Gudmondsson, senior director modularisation hos Vestas Wind Systems, Per Hessellund Lauritsen, research manager hos Siemens Gamesa, og Lars L. Møller, senior product specialist hos MHI Vestas, berette.

- Vi har arbejdet hårdt det sidste år på at identificere områder, hvor vi ikke vil konkurrere, og vi har sat nogle projekter i gang, sagde Agnar Gudmondsson.

De tre præsenterede en længere hot-liste, som der har været arbejdet med i det forgangne år. Den indeholder blandt andet installation/transport, standardisering af drift og vedligehold, arbejdssikkerhed, dekomissionering, støbte emner, bolte, brandslukningsudstyr og dokumentation.

Generelt har de store konkurrenter oplevet samarbejdet som positivt. For der er behov for en øget industrialisering af vindmølleindustrien, er de enige om. Alle er nemlig under prispres.

- Hvis vi skal have en højere økonomisk skala, er vi nødt til at samarbejde med andre OEM’er om det. Vi kan også se, at vores leverandører kæmper med økonomien, sagde Agnar Gudmondsson.

Et konkret eksempel, hvor der allerede er kommet konkrete resultater, er setup’et omkring løfteopgaver. Her har klyngeorganisationen Energy Innovation Cluster stået i spidsen for udarbejdelsen af et standardiseringspapir, som udkom sidste år.

Christian Munk Jensen, project manager hos Energy Innovation Cluster, fortalte om arbejdet, som har inddraget en række af de store spillere fra den europæiske vindmølleindustri.

- Alle løfteopgaver fra fabrikken og frem er blevet standardiseret – med dette dokument skulle man være i stand til at starte op, og alle burde være enige om, hvad operationen indebærer – det er hovedparten af den europæiske industri, der er kommet med input til et fælles dokument, forklarede Christian Munk Jensen.

Første skridt var at sætte sig ned med løfteeksperter fra MHI Vestas og Siemens Gamesa og udarbejdede et udkast til standarden. Derefter blev flere virksomheder som for eksempel Vattenfall, Statoil, A2Sea og Blue Water Shipping inviteret til en workshop, hvor de kunne komme med input. Slutteligt blev der afholdt endnu en workshop med Ørsted og Fred Olsen Wind Carrier.

Standarden udkom i marts 2018, hvor den blev DNV GL-godkendt.

Se mere om messen Artiklen er en del af temaet HI 2019.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188