23948sdkhjf

Råvarekommentar: Flad prisudvikling i jernskrotpriser trods finansiel uro

Selv om langt de fleste pile peger i negativ retning, har jernskrotpriserne forholdt sig på et relativt fladt niveau de seneste mange uger.
Markederne er præget af stor usikkerhed - det er derfor tvivlsomt, om markedet kan holde til prispresset på den korte bane. På kort sigt må mindre eller større nedjusteringer forventes, mens den lidt mere langsigtede udsigt peger i modsat retning.

De svenske og tyske jernindeks
Det svenske JBF-indeks og det tyske BDSV-indeks sendte augustpriserne på skrot ned med 50,00-100,00 kr. pr ton. Nedjusteringer, der tog udgangspunkt i lavere sommerproduktion på stålværkerne og den traditionelle vakuum omkring den muslimske Ramadan.

Varslinger om ny finansiel krise – erfaringer fra sidste krise anvendes
Markederne er i sidste halvdel af august blevet bombarderet med signaler om recession og krise.
Læren fra 2008 hos industri, skrothandlere og værker var blandt andet, at store lagre øger risikoen. Man har gennem nogen tid erfaret, at lagerniveauer af råvarer holdes relativt lave, og der i høj grad købes ind efter ”just-in-time”-princippet. Når man nu aktuelt oplever dramatiske udsving på aktie- og metalkurser, slår det straks igennem på råvarepriserne; herunder jern- og metalråvarer.

Jern endnu ikke præget af massiv spekulation
Men jern er ikke i samme omfang som metaller, præget at spekulation. Når priserne på jernmarkedet har holdt sig relativt stabile den seneste tid, er det et udtryk for, at der er en forholdsvis stabil efterspørgsel. De fjernøstlige markeder har måske kompenseret positivt for en reel reduktion i efterspørgslen i Europa og USA. Hvis det Fjernøstlige marked rammes af usikkerhed på kreditforholdene, vil man måske se et samlet fald på priserne i indeværende kvartal.

Intakt efterspørgsel og stabile priser i Kina og Indien
Mens de europæiske og amerikanske skrotpriser har været marginalt faldende den seneste tid, kunne man nemlig konstatere en fortsat intakt efterspørgsel på det kinesiske og indiske marked. Her har man set stabile priser og god efterspørgsel.

Men strammere kredit og træg betalingsvillighed præger også Kina & Indien
Selv om den aktuelle finansielle uro måske har rod i europæisk og amerikansk økonomi, går de asiatiske markeder dog ikke ram forbi. ”Efterspørgslen er måske intakt, men vi oplever en strammere kredit og træg villighed til at betale til tiden”, citeres internationale handlere for at sige.

Forudsigelser om et fjerde kvartal præget af øget stålproduktion og stigende priser
Alt andet lige spår flere, at årets sidste kvartal vil være præget af øget stålproduktion og af stigende priser på værkernes færdigvarer. Stålværkerne har et legitimt ønske om at hæve deres marginaler. Men markedet vil næppe tillade prisstigninger på færdigvarerne uden, at råvarepriserne følger efter.

Hertil skal dog lægges, at stålværkerne gentagne gange har varslet stigende færdigvarepriser, mens historikken viser, at de bebudede prisstigninger ikke slår igennem som forventet – faktisk har man i den seneste periode oplevet prisfald på færdigvarer - eksempelvis oplever man på nogen færdigvaretyper fald på op mod 20 %.

Betydelig dollarkursindflydelse på råvarepriserne
Primo august toppede dollaren i niveau 5,30 DKK/$, mens den her ultimo august ligger i niveau 5,16 DKK/$. Al international handel med jern- og metalråvarer afvikles i dollars. En uændret salgspris i dollars vil reelt være et fald.

Delte forventninger til prisudviklingen
H.J. Hansen tror på en grundlæggende relativ stabil efterspørgsel med visse sæsonkorrektioner i forbindelse med vinterperioden. På den anden side vil en fortsat usikkerhed på finansmarkederne præge investerings- og kreditgivningslysten - ikke kun i Europa og USA, men også i Fjernøsten. Et relativt fladt marked med mindre og hyppige udsving omkring nuværende niveau er efter H.J. Hansens vurdering mest sandsynligt.

Kilde: H.J. Hansen Genvindingsindustri - http://www.hjhansen.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11