23948sdkhjf

Nye krav til sikkerheden for robotceller

Til trods for at maskindirektivet har stillet krav om risikovurdering siden 1995 er det først nu, kravene for robotceller formaliseres. Robotstandarden EN 10218-2 er banebrydende, fordi den sætter niveauet for sikkerheden for robotceller.
- Ved inspektioner hos vores kunder har vi fundet robotceller, hvor et acceptabelt sikkerhedsniveau langt fra har været opnået. Heldigvis har der til vores viden ingen ulykker været. Der er dog ingen tvivl om, at der har været tilløb til flere ulykker på grund af manglende sikkerhed i forbindelse med robotcellen, siger Flemming Madsen, seniorkonsulent i Maskinsikkerhed ApS.

Med den nye standard får robot-integratoren stillet en række værktøjer til rådighed til udarbejdelse af risikovurderinger. Standarden giver mange praktiske eksempler og værktøjer til sikring af de bedst mulige løsninger. Ifølge Flemming Madsen er en af de meget nøje beskrivelser, hvordan der skal sikres mod adgangen til selve cellen via fx rullebaner og transportbånd. Her er der lavet flere eksempler på forskellige sikringsløsninger.

En kæmpe hjælp
Den helt nye robotstandard EN ISO 10218-2 for sikker indretning af robotceller kommer til at være gældende i hele verden fra den dag, den bliver harmoniseret. Standarden forventes udgivet og harmoniseret i løbet af september i år.

Flemming Madsen har beskæftiget sig med robotter siden 1990. Ifølge ham er den nye standard en kæmpe hjælp for både robotfabrikanter og indkøbere. Den giver nemlig et fælles udgangspunkt for sikkerhedsniveauet, når der skal indgås aftaler om indkøb af nyt udstyr.

- Der er et stadigt øget fokus på sikkerheden og med EN 10218-2 er vi kommet et stort skridt i den rigtige retning, udtaler Maskinsikkerheds robotekspert.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.138