23948sdkhjf

Stålkommentar: Et marked i god form

Damstahl ser dog en enkelt lille “hurdle” forude.
Efterspørgslen efter rustfri stål var i første kvartal fortsat på et højt niveau. Ændringen i nikkelprisen førte i slutningen af marts til nogen usikkerhed (særligt blandt grossisterne), og faldende legeringstillæg i tre på hinanden følgende måneder har sendt et negativt signal til markedet. Hovedbudskabet er dog, at efterspørgslen fra slutforbrugerne fortsat er markant også i andet kvartal. Lagrene for almindelige koldtvalsede plader er nu øget en smule, mens de er lave og tæt ved normale for stangstål. Lagrene af smedet stangstål er faktisk faretruende lave, og leveringstiderne fra værk stigende.

Den globale produktion af rustfrit råstål oversteg i 2010 34 mio. t (+20 % år-til-år). Den europæiske produktion steg endda med 25 % til 7.4 mio. t – understøttet af en stærk lageropbygning. Der forventes for 2011 en produktionsvolumen på mere end 36 mio. t, selv når man medregner en vis lageropbygning.

Makroøkonomier og slutforbrugerefterspørgsel: Efterspørgslen i Tyskland og Sverige (drevet af eksport) er meget robust. Producenterne i de lande er ved at nå deres kapacitetsniveau. UK og Norge halter stadig bagud, mens det danske marked er i fremgang. Markedet stimuleres især af eksport til Kina, Latinamerika, Rusland og Indien – særligt inden for produktionsudstyr inkl. til fødevareindustrien, kemikalieindustrien, olie og gas, papirfremstilling er efterspørgslen stærk, men det gælder også transportudstyr (lastbiler). Men i øjeblikket er købelysten blandt forbrugerne i Europa for aftagende.

Stigende oliepriser, frygt for øget inflation og euro-krise kan ikke undgå at have en negativ indflydelse på forbruget. På den anden side er beskæftigelsessituationen i Central- og Nordeuropa i bedring.

Den økonomiske situation for rustfri værker oplevede i første kvartal en bedring, hvilket skyldtes højere volumener og øgede priser. Alle europæiske værker meldte om overskud, men deres forventninger til resultatet for andet kvartal er forsigtige.

ThyssenKrupp har varslet en adskillelse af deres ‘Global Stainless’ division fra resten af virksomheden. For nyligt offentliggjorde Aperam et spareprogram med besparelser på 250 mio. dollars pr. år (mål EBITDA: 450 dollars pr. ton ved udgangen af 2012). Outokumpu meddelte om afskedigelser for at øge indtjeningen på langt sigt efter skuffende resultater igen i første kvartal 2011.

Nikkel: Markedsforholdene svækkes, men er stadig i behold. I begyndelsen af maj undergik nikkel en justering sammen med alle øvrige råmaterialer. Hedgefonde og andre spekulerende investorer frygtede, at en global opbremsning ville reducere forbruget af råvarer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11