23948sdkhjf

Klumme: Tendenser inden for svejseteknologi

Der har været langt mellem kvantespringene inden for svejseteknologien de sidste årtier. Og når mulighederne for radikale fremskridt endelig byder sig til, er der typisk en lang inerti, før man i svejseverdenen tager mulighederne til sig.
Klumme af Steen Ussing, afdelingschef, FORCE Technology

Lasersvejsning muliggør et kvantespring i svejseproduktivitet, og er nu fast dagligdag på bilfabrikker og en række skibsværfter. På bilfabrikkerne anvendes lasere først og fremmest i forbindelse med laser-MIG hybrid svejsning af overlapsømme og kantsømme, med svejsehastigheder på op til 9 meter i minuttet. På værfter anvendes laser-MIG hybrid ikke mindst ved bygning af krydstogtsskibe, hvor man ønsker dels en høj produktivitet, dels en minimering af svejsedeformationer. Der arbejdes i disse år seriøst på at indføre lasersvejsning i forbindelse med udlægning af pipelines, hvilket rummer et stort potentiale for den hastighed, man kan rykke frem gennem landskabet.

Udvikling af mere kompakte og mindre tunge laser-MIG hybrid hoveder betyder, at man i stedet for store håndteringsrobotter kan anvende mere ”almindelige” svejserobotter.

Fra at være store, dyre og sårbare anlæg er lasere støt og roligt blevet billigere, og ved fremkomsten af kraftige fiberlasere kan man nu erhverve robuste, kompakte anlæg helt uden bevægelige dele, som kan levere en næsten vilkårlig høj effekt efter kundens ønsker. Ønsker man en 50 eller 100 kW laser, er det blot et spørgsmål om at bestille den, omend det kan synes tvivlsomt, hvor meget man ville kunne udnytte effekter over ca. 30 kW.

I et nystartet projekt støttet af Højteknologifonden og med deltagelse af blandt andre Vestas, LORC, Bladt Industries og FORCE Technology vil man i et delprojekt undersøge mulighederne for at udnytte en kraftig fiberlaser til sammenføjning af kraftigere godstykkelser, som findes i havvindmøllefundamenter og vindmølletårne. Potentialet synes stort, men der vil også være krav til fugeforberedelse og tilpasning, som ligner det, man nu har vænnet sig til ved pipeline svejsning.

Det kan nævnes, at man også i dette projekts regi vil se på mulighederne for at automatisere pulversvejsningen af store runde emner som fundamenter og tårne så meget, at én operatør kan betjene flere arbejdsstationer. Dels opnås en produktivitetsgevinst, dels opnås en større sikkerhed for ensartet, tilfredsstillende kvalitet.

Selv om meget svejseproduktion er outsourcet, kan det både i Danmark og en række andre lande paradoksalt nok være vanskeligt at skaffe kvalificerede svejsere og svejseoperatører. Muligvis hænger dette sammen med svejseproduktions ringe image og appel overfor unge mennesker. Manglen på kvalificeret arbejdskraft er yderligere et incitament til at automatisere, så man bliver mindre afhængig af operatørens kvalifikationer og erfaring.

Inden for MIG/MAG svejsning har udviklingen inden for elektronik og hurtigere processorer betydet, at man nu kan styre og manipulere dråbeafsmeltningen i lysbuen langt bedre. Dette udnyttes eksempelvis ved svejsning i kortbueområdet af tynde materialer, hvor man ønsker så lille en varmetilførsel som muligt, eller ved svejsning af rodstrenge i kraftigere godstykkelser, gerne lodret faldende. Dette sidste ville være forbundet med alt for stor risiko for svejsefejl med traditionelle MIG/MAG strømkilder.

Andre højproduktive processer ”ulmer”, men er ikke rigtigt kommet ud over laboratoriestadiet endnu. Et eksempel er plasmasvejsning med meget stor indtrængning. Plasma-MIG hybrid svejsning er en konkurrerende proces til laser-MIG, som stiller færre krav til tilpasningstolerancer samtidig med, at processen ikke kræver så stor en investering. Der kan dog også være ulemper forbundet med processen, såsom en relativt høj risiko for varmrevner i forbindelse med høje svejsehastigheder. Det lader således til, at den hurtigere laser-MIG hybrid proces har mest ”vind i sejlene” p.t.

Så er det op til svejsevirksomhederne at gribe mulighederne for at forbedre både produktivitet og kvalitet ved anvendelse af moderne strømkilder, øget automatisering og/eller nye, højproduktive svejseprocesser som laser- og laserhybrid svejsning.

Kilde: FORCE Technology - http://www.force.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125