23948sdkhjf

Universal Robots fejrer 10-års jubilæum

Da Linatex, en dansk leverandør af teknisk plast og gummi til industriel anvendelse, i december 2008 købte en UR5-robotarm af Universal Robots med henblik på at automatisere CNC-maskinbetjening, gjorde de noget, der dengang var utænkeligt.

I stedet for at installere robotten bag et sikkerhedsbur afskærmet fra mennesker, som normen foreskrev for alle industrirobotter, implementerede de den ved siden af deres ansatte. Og i stedet for at hyre eksterne programmører, som skulle udføre kompleks kodning, var Linatex i stand til selv at programmere robotten uden nogen forudgående erfaring med programmering. I dag, ti år senere, anvender Linatex stadig en cobot fra Universal Robots.

Universal Robots' medstifter og CTO, Esben Østergaard, leverede selv den første robot efter igennem tre år at have stået i spidsen for et lille teams udviklingsarbejde i en kælder på Syddansk Universitet.

Han husker stadig den spæde start i 2008, hvor det lille team fra Universal Robots leverede de første UR5-modeller i Danmark og Tyskland.

- 10 år kan måske synes som lang tid, og det har helt sikkert været noget af en rejse; men vi er kun lige begyndt, siger Østergaard.

- Min vision er, at vores cobotter vil fortsætte med at skabe nye anvendelser, som vi slet ikke havde fantasi til at forestille os ved den første lancering.

Esben Østergaard og det voksende team hos Universal Robots lancerede den større model, UR10, i 2012 og modellen til bordbrug, UR3, i 2015 – samme år, hvor Teradyne fik øjnene op for virksomhedens potentiale og opkøbte Universal Robots for 285 mio. dollars.

- Vi har været førende inden for samarbejdende robotter, siden begrebet blev indført, siger Esben Østergaard.

- Vi mener, at det at være samarbejdende i lige så høj grad handler om at være tilgængelig og fleksibel ved at gøre robotter tilgængelige for producenter, som aldrig havde drømt om, at de kunne implementere robotter grundet omkostninger og kompleksitet.

Innovation er nødvendigt
Ifølge Robotic Industries Association (RIA) (sammenslutning af virksomheder inden for robotteknologi) er cobotter nu det hurtigst voksende segment inden for industriel automatisering, og der forventes en tidobling af segmentets vækst til 34 pct. af det totale salg af industrirobotter i 2025.

Ifølge BIS Research har Universal Robots som ”first mover” fastholdt sin position som markedsførende med en global andel af cobot-markedet på 60 pct., og virksomheden sælger flere cobotter end alle konkurrenterne tilsammen.

Sidste år oplevede virksomheden en vækst på 72 pct., og tidligere i år markerede virksomheden sit salg af cobot nummer 25.000 ved at levere en særudgave i guld. Til dato har virksomheden solgt mere end 27.000 cobotter i hele verden.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125