23948sdkhjf

Olieplatform med caféer og byliv

Norsk arkitekt vil bruge en udtjent olieplatform som nyt byområde ved Trondheim, så nordmændene kan se, hvor deres rigdomme kommer fra.
Hvad man kan bruge en gammel og udtjent olieplatform til?

Ifølge den norske arkitekt Sverre Max Stenersen kunne man passende trække den ind til fastlandet og integrere den som en del af området omkring Trondheims havnefront med caféer, butikker og andet byliv.

- Det er de færreste nordmænd, der nogensinde har set en offshoreplatform med deres egne øjne. Og alligevel regner pengene ned i hovedet på os. Vi aner bare ikke, hvor de kommer fra, siger Sverre Max Stenersen til Der Spiegel om projektet, som altså skal minde nordmændene om, hvor deres store rigdomme kommer fra.

Ifølge Børsen indeholder Norges statslige norske oliefond nu 3000 mia. kr., og for pengene er der købt så mange værdipapirer, at 1,5 pct. af alle verdens aktier nu er på den norske stats hænder.

Samlet vægt på 18.900 ton
En stor del af velstanden kommer fra det såkaldte Ekofisk-område, som dog efterhånden er ved at løbe tør for ressourcer. Det gælder eksempelvis for området omkring Albuskjell 2/4-F, som er den olieplatform, Sverre Max Stenersen ønsker at omdanne til byområde.

Platformen blev installeret i 1977 og taget i brug i 1979, men har ikke været i produktion siden 1990. Til gengæld har den 18.900 ton tunge olieplatform fungeret som base for hen ved 100 offshore-arbejdere i området.

Nu ønsker Albuskjell 2/4-F’s ejere imidlertid at nedlægge brugen af olieplatformen, som derfor skal bugseres ind til fastlandet, hvor den efter lovens forskrifter skal skilles ad i en dyr proces.

Benene skal forkortes
Med mindre altså at Sverre Max Stenersen får sin vilje og dermed lov til at omdanne olieplatformen fra et stort monster af jern til en del af bybilledet i Trondheim med plads til boliger, caféer og butikker.

Det kommer dog til at kræve en reducering af benene på Albuskjell 2/4-F, som i dag står på 71 meters dybde, mens havnen i Trondheim kun kan byde på ni meter dybt vand.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078