23948sdkhjf

Nyudviklet intelligent styring hjælper metalindustrien

Aalborg-forsker er på vej med selvregulerende produktionssystem, der kan øge danske virksomheders konkurrenceevne gennem produktion af mere komplekse produkter til lavere produktionsomkostninger. Systemet vækker allerede interesse i industrien.
Det intelligente system er udviklet af ph.d.-forsker Søren Tommerup fra Institut for Mekanik og Produktion på Aalborg Universitet og retter sig mod virksomheder, der producerer dybtrukne stålemner, eksempelvis håndvaske og fødevarebeholdere. Systemet skal gøre op med en række udfordringer i industrien.

- Normalt skal der anvendes lang indkøring af produktionsapparatet, og senere i processen kan selv små variationer i råmaterialet resultere i kasserede emner. Derfor er man ofte konservativ i forhold til udformning af produkter. Styres processen i stedet af et intelligent system, kan der spares omkostninger og tilbydes mere komplekse produkter, så virksomhederne bedre kan konkurrere internationalt, siger Søren Tommerup.

Sparer dyrebar tid
Det intelligente system består af et værktøj til dybtrækning kombineret med et computerstyresystem, der på basis af information om både foregående og nuværende træk i processen kan lære, hvor formgivningsprocessen bevæger sig hen. Dermed kan systemet afværge fejl.

- Når en stålplade formes til eksempelvis håndvaske, vil systemet selv korrigere for variationer i råmaterialet undervejs. På den måde kan man mindske antallet af kasserede emner og dermed undgå materialespild. Samtidig kan man udforme for eksempel dybere vaske med skarpere rundinger, forklarer Søren Tommerup.

Den løbende regulering gør det muligt at mindske kravene til råmaterialet og alligevel udvikle bedre, skræddersyede produkter. Samtidig kan virksomhederne spare dyrebar tid i produktionshallen.

- Indkøringsperioden forkortes væsentligt, fordi der ikke skal bruges tid på en lang række mislykkede forsøg med at indstille produktionsapparatet. Samtidig kan der efterfølgende spares ressourcer i forbindelse med regulering af formgivningen, da dette automatiseres, fortæller Søren Tommerup.

Virksomheder bakker op
En af de virksomheder, der viser interesse for det intelligente styringssystem fra Institut for Mekanik og Produktion, er Odder-firmaet Hydraulico, der producerer store dybtrækspresser til den metalforarbejdende industri.

- Drømmescenariet i industrien er at kunne udnytte pladematerialet bedst muligt og styre formgivningsprocessen undervejs. Med systemet fra Søren Tommerup vil vi kunne øge vores konkurrenceevne, fordi vi kan forbedre pressens ydeevne og dermed give vores kunder mulighed for at tilbyde mere komplekse produkter, fortæller salgsdirektør i Hydraulico, Erik Aaagaard.

Søren Tommerup er uddannet ingeniør på virksomhedsteknologilinjen fra Aalborg Universitet og startede i sommeren 2008 på ph.d.-projektet, der forventes at være klar i sommeren 2011.

Projektet er forankret i Materials Processing forskningsgruppen på Institut for Mekanik og Produktion på Aalborg Universitet og vejledes af lektor Benny Ørtoft Endelt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093