23948sdkhjf

Fire varmepumper på 10,4 MW fra Århus til Island

Sabroe Nordic er ved at lægge sidste hånd på en af de største ordrer nogen sinde.

Sabroe Nordic og Sabroe-fabrikken i Århus står over for at skulle idriftsætte fire store ammoniakbaserede varmepumper med en effekt på 10,4 MW på den lille ø Heimaey, hvor varmepumperne skal udnytte havvand til at producere varmt vand til den lokale fjernvarmeforsyning. Det skriver Maskinmesteren.

Indtil nu har eldrevne varmekedler stået for opvarmning på øen, der tæller 4.300 indbyggere og er den største af Vestmanna-øerne.

Det er maskinmester Elias Thorsteinsson og afdelingsleder hos Sabroe Nordic Kenneth Sørensen, der sammen med Sabroe-fabrikken har udviklet den nye varmepumpeløsning, der udnytter havvandet.

- På grund af Golfstrømmen og de store havdybder bliver havvandet aldrig koldere end 5-6 grader celsius om vinteren og 10-12 grader celsius om sommeren. Det giver et godt grundlag for at udnytte vandets varmeenergi i varmepumper, siger Elias
Thorsteinsson, ejer af Heat R&D, der har stået for projektet med Sabroe Nordic som underleverandør

Forsyningen af havvand til varmepumperne kommer fra 40 meter dybe boringer, hvorfra vandet hentes op gennem et kisellag, der fungerer som et naturligt filter, så vandet ikke skal renses yderligere.

De fire nye varmepumper, der er produceret på Johnson Controls Sabroe-fabrik i Århus, skal sættes i drift ved årsskiftet.

Øens energiselskab HS Veitur HF, der fremover skal drive pumperne, forventer at kunne reducere elforbruget med 48 GWh. Hidtil har energiselskabet brugt 80 GWh på at holde gang i kedlerne.

Sommerforbruget på varmepumperne forventes at ligge på 6-7 MW, mens forbruget om vinteren ligger på 13 MW – om vinteren vil de eksisterende eldrevne kedler blive taget i brug i spidslastsituationer.

Videon er fra første opstart på Sabroe fabrikkens testcenter i Danmark (Videoen er produceret af Sabroe Nordic)

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094