23948sdkhjf

Stålkommentar: Behøver opsvinget aftage?

Efterspørgslen efter stål er forholdsvis stabil i Danmark, Tyskland og Sverige. Det gør det muligt at modstå eventuelt fald i nikkelprisen, der igen går egne veje og ikke lader sig styre af gældende markedsforhold.
Det rustfri marked: Efterspørgslen i første kvartal er betydeligt højere end for et år siden. Især Tyskland, Sverige og Danmark oplevede en væsentligt højere ordreindgang fra slutbrugerne til grossister. Generelt oversteg markedssituationen forventningerne.

Justeringen i nikkelprisen i begyndelsen af marts havde ikke samme negative effekt som tidligere ændringer, hvilket viser en robusthed i opsvinget.

Markedet er fortsat noget svagere i Storbritannien og overraskende også i Norge. Ikke desto mindre viste begge markeder også tydelige tegn på liv i første kvartal. Uden for Damstahls radius opleves der stadig en vis stagnation på sydeuropæiske markeder - især Italien, Spanien og Grækenland.

Lagrene: I princippet er lagrene på de større europæiske markeder nu på et tilstrækkeligt niveau. Lagrenes rækkevidde er i Tyskland oppe på 70 dage for koldtvalsede plader. Hvad angår stangstål, overskrider lagrene allerede niveauet fra før krisen, hvilket indikerer en nedgang i ordrer til værkerne for de næste par måneder.

Kina: Indekset for forretningsklima, ”PMI”, indikerer en opbremsning i Kinas økonomi. Den kinesiske regering bestræber sig på at undgå overophedning for at begrænse ejendomsspekulation og reducere den overdrevne brug af råmaterialer og energi.

Disse tiltag, som mest er pengepolitiske stramninger, kan have en negativ indvirkning på den europæiske eksport af udstyr, da Kina har været hovedkilde til vækst de seneste to år. Samtidig vil Kina forsøge at øge eksporten af rustfrit stål med henblik på at udnytte den enorme kapacitet, der gennem den seneste tid er bygget op.

Nikkelprisen: Udtrykte for nylig en hyldest til tyngdeloven. Enhver pris over 25.000 dollars understøttes i øjeblikket ikke af de grundlæggende markedskræfter, da den kinesiske produktion af NPI (Nikkel råjern) fortsat er meget høj, og tilgængeligheden til rustfrit stålskrot stadig er tilstrækkelig. Også LME-lagerbeholdningerne er fortsat på et højt niveau, og i skrivende stund er nye Ni kapaciteter ved at blive bestilt (fx Onça Puma i Brasilien).

Det forventes, at en yderligere prisændring (til under 20,000 $ / t) finder sted i andet halvår. Men inden da er endnu en hurtig bedring mulig, da nogle spekulanter vil fortolke dagens prisniveau som et "købssignal”.

Selv hvis en ændring indtræffer, som fører til en (midlertidig) reduktion af lagrene, er den underliggende rustfri efterspørgsel i så god form i ”Damstahl-land”, at et priskollaps som i anden halvdel af 2008 forekommer usandsynligt.

Kilde: Damstahl - http://www.damstahl.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094