23948sdkhjf

Millionbevilling skal skabe grønt eksporteventyr

Udvikling af en ny teknologi, som kan forbedre både vindmøller, højtalere og bølgekraftanlæg, skal sikre danske produktionsjobs og eksport. Markedspotentialet anslås af være 200 mia. kr.
Seks virksomheder og tre universiteter har fået bevilliget 49 mio. kr. fra Højteknologifonden til videreudvikling af den innovative polymér-teknologi. De deltagende virksomheder og universiteters bidrag bringer det samlede budget op på 97 mio. kr. over de næste fire år.

Projektet skal danne grundlag for nye produktionsjobs og et grønt væksteventyr ved at skabe en helt ny teknologisk platform, og dermed give danske virksomheder et forspring. Markedspotentialet for polymér-produkter anslås at være på 200 mia. kr., mere end dobbelt så meget som Danmark årligt sælger til den største eksportpartner Tyskland.

Teknologi kan hurtigt omsættes til konkrete produkter
Polymér-teknologien er stadig i udviklingsfasen, men bevillingen gør det muligt at fremskynde kommercialiseringen:

- Der ligger fortsat masser af forskning og arbejde i at gøre PolyPower kommercielt flyvefærdig. Med konsortiet i ryggen og den økonomiske støtte fra Højteknologifonden får vi hurtigere omsat teknologien til konkrete produkter og dermed til fremtidige vækstmuligheder, fortæller administrerende direktør i Danfoss PolyPower, Michael Hamann.

Bevillingen fra Højteknologifonden er samtidig med til at styrke universiteternes rolle i udviklingen af bæredygtige alternativer til det fossile samfund. For eksempel inden for vind og bølgekraft.

Midlerne er øremærket fire projekter
Bevillingen fra Højteknologifonden går til teknologiudvikling i fire konkrete felter:

- Mere energieffektive vindmøllevinger, hvor møllevingerne selv kan tilpasse sig vindforholdene og dermed optimere strømproduktionen.

- Helt ny type ultraflad højtaler med en tiendedel tykkelse af i dag.

- Ultrakompakte og energieffektive ventiler.

- Nye og bedre bølgekraftanlæg med brug af kunstige ”muskler”, som kan hive endnu mere energi ud af havet, end de nuværende løsninger giver mulighed for.

Udover Danfoss PolyPower er følgende virksomheder og institutioner med i projektet: ESS Technology, B&O, LM Wind Power, Wave Star, Polyteknik, Danfoss, DTU Kemiteknik, DTU Management, Aalborg Universitets Institut for Energiteknik og Mads Clausens Instituttet på Syddansk Universitet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11