23948sdkhjf

3D-metalprint klar til fødevareindustrien

3D-print i metal vokser støt og roligt for Teknologisk Institut i Århus, som er pionerer på området

- Tidligere var det nogle få højteknologi-virksomheder som Ortofon, som brugte 3D-print. Nu har det bredt sig til flere almindelige virksomheder. Vi har blandt andet mange kunder fra fødevareindustrien.

Sådan siger seniorkonsulent på Teknologisk Institut Mads Østergaard, der talte om 3D-metalprint på en konference arrangeret af Dansk Materialenetværk og Arbejdsgiverne.

Han kunne blandt andet fremvise nogle "tyller" til kageindustrien. Tyller er de dyser, som dejen ekstruderes ud af, når de formes til eksempelvis vanillekranse.

Tyller er et emne, hvor 3D-print har nogle fordele.

Firmaet havde tidligere en leveringstid på to-tre uger på tyller. Nu leverer vi på tre-fire dage med 3D-print. Fremstillingsprisen er kun 1.000 kroner, siger Mads Østergaard.

Et andet 3D-printet emne fra Teknologisk Institut er en laksegriber til fiskevirksomheden Marel.

3D-metalprint i vækst
- Jeg tror, vi sælger for 2-3 mio. kr. 3D-printede metalemner om året. Det er blevet en større forretning end 3D-print i plast. 3D-print i plast er mere eller mindre overtaget af kommercielle spillere, siger han.

Teknologisk Institut fik i efteråret en godkendelse af flere af sine 3D-printede materialer til brug i fødevareindustrien, hvilket var en milepæl i udbredelsen af teknologien.

- Nu søger vi en godkendelse til brug af 3D-printede dele i medico-industrien, for eksempel til implantater, siger Mads Østergaard.

Teknologisk Institut arbejder intensivt med at skabe overflader, hvor der ikke kan gemme sig bakterievækst.

- Vi har kørt en lang række tests med forskellige former for afgratning af 3D-printede emner. Det er også meget vigtigt at have glatte og jævne overflader til implantater, siger Mads Østergaard.

Teknologisk Institut har netop købt to spritnye 3D-metalprintere til at supplere de to ældre modeller, som er indkøbt i 2006. Det giver nogle betragtelige fordele, fordi teknologien har udviklet sig væsentligt siden dengang.

- Vi øger hastigheden i printene med en faktor 10, fortæller Mads Østergaard.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093