23948sdkhjf

- Industrien har sovet i timen

Efter finanskrisen er der blevet 3.000 færre industriteknikere. Der uddannes for få.
Beskæftigelsen i industrien er steget uafbrudt i seksten kvartaler i træk. Men det kniber med at skaffe kvalificeret arbejdskraft inden for særlige faggrupper i industrien.

- Vi har simpelthen sovet i timen i alt for mange år, hvor vi ikke har sikret fremtidens arbejdsstyrke. Det betyder, at vi nu virkelig skal have turbo på uddannelsen af blandt andet industriteknikere, hvis virksomhedernes efterspørgsel skal tilfredsstilles. Vi skal have bedre fat i de unge og skabe flere praktikpladser men i høj grad også efter- og videreuddanne den allerede eksisterende arbejdsstyrke, siger cheføkonom i Dansk Metal, Thomas Søby.

Hul i spanden
I perioden 2011 til 2017 forlod knap 4.800 industriteknikere arbejdsmarkedet ved at gå på pension eller efterløn.

I samme periode blev godt 1.700 færdiguddannet. Dog bliver gabet mellem industriteknikere, der forlader arbejdsmarkedet, og nyuddannede mindre. Sidste år gik 196 flere på pension, end der blev uddannet.

- Der har været - og der er fortsat - hul i spanden, hvor den kvalificerede arbejdskraft er sivet hurtigere ud, end vi har kunnet fylde op. Det hul er blevet mindre, men det skal lukkes helt. Heldigvis ser vi da også positive tegn på, at trepartsaftalen fra 2016 om flere praktikpladser begynder at bære frugt, så der er grund til optimisme, mener metaløkonomen.

Flere faggrupper mangler
Men det er ikke bare industriteknikere som industrivirksomhederne efterspørger.

Også faggrupper som f.eks. smede er i høj kurs, og her har der i en årrække været en parallel udvikling med den, vi har set på industriteknikere. Her er kurven knækket, og de seneste to år har der været en nettotilgang på 419 smede til det danske arbejdsmarked.

- Vi arbejder med MetalJobservice, hvor lokalafdelinger matcher ledige medlemmer og virksomheder, der er på udkig efter kvalificeret arbejdskraft. Flere og flere afdelinger oplever, at de simpelthen ikke kan dække virksomhedernes efterspørgsel, fordi der efterhånden er så få arbejdsløse medlemmer. Derfor er det ikke bare statistisk snak, når vi har regnet manglen på faglærte ud. Det er rent faktisk et problem, som vores lokalafdelinger og ikke mindst virksomhederne mærker, siger Thomas Søby.

Arbejdsløsheden i Dansk Metals a-kasser var i marts måned 2,4 procent.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203