23948sdkhjf

Jernstøv-sag trækker i langdrag

Undersøgelser om udslip af støv fra støberiet Sabro peger i forskellige retninger.

For 25 år siden flyttede støberiet Sabro til Hornslet på Djursland. Kort efter fik den daværende Rosenholm Kommune de første klager over nedfaldende jernstøv. Siden er klagebunken vokset, og utallige undersøgelser har forsøgt at klarlægge, hvor støvet kommer fra. Det skriver Århus Stiftstidende.

Senest har Syddjurs Kommune fået lavet en analyse på et tysk laboratorium, der konkluderer, at støvet med stor sikkerhed stammer fra skorstenene på Sabro. Det har efterfølgende ført til et påbud fra Miljøstyrelsen med krav om, at Sabro skal finde kilden til støvet.

Sabro har dog valgt at anke det påbud.

- Vi mener, at ansvaret for jernnedfaldet ikke tilhører Sabro A/S. Syddjurs Kommunes analyse er jo langt fra den eneste i sagen. Der er lavet andre analyser, som peger i helt andre retninger. Der er med andre ord så store usikkerheder, at vi ikke bare kan påtage os ansvaret. Der må være andre kilder til problemerne med støv, siger Sabros direktør, Michael Leth, til Århus Stiftstidende.

Kontorchef i Miljøstyrelsen, Juliane Albjerg, forklarer ligeledes, at det har været svært at kortlægge kilden til jernstøvet.

- For at gribe ind overfor virksomheden skal der være en indikation af, at støvet stammer derfra. Derfor er der lavet en række undersøgelser, som sammenligner det generende støv hos naboerne med støvet fra Sabro. Nogle analyser har peget på, at støvet kommer fra Sabro, mens andre ikke kan påvise denne sammenhæng. Det er den primære årsag til, at sagen har trukket rigtigt meget i langdrag, siger hun til Århus Stiftstidende.

Originalartikel: https://stiften.dk/syddjurs/Grotesk-miljoesag-25-aars-kamp-mod-skyer-af-jernstoev-har-vaeret-nyttesloes/artikel/504518

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156