23948sdkhjf

Klumme: Ministeren er blevet klogere – heldigvis…

I år blev der fastsat nye regler for beregning af affaldsgebyrer og for virksomheders brug af genbrugspladser.
Klumme af Jim Stjerne Hansen, formand for DS Håndværk & Industri

Efter de nye regler skal alle virksomheder som udgangspunkt betale erhvervsaffaldsgebyrer til dækning af blandt andet administration, indsamling og selve adgangen til at aflevere affaldet på genbrugspladser. Gebyret fastsættes afhængigt af virksomhedens art og antal ansatte.

Med denne ordning blev der skabt et særdeles problematisk system. Mange af vores medlemsvirksomheder oplever reglerne som helt og aldeles uretfærdige. Dels er der meget store kommunale forskelle både på administrationen af reglerne og på gebyrets størrelse, og dels virker det ikke umiddelbart som om, der er den store sammenhæng mellem reelt produceret affald i virksomheden og det afkrævede gebyr – og næsten alle virksomheder er automatisk blevet opkrævet et gebyr for brug af genbrugsplad-serne, også selvom mange ikke producerer affald, og derfor aldrig har brugt dem.
Og ved siden af det er der så hele situationen, hvor virksomhederne tvinges til at flytte store mængder fx byggeaffald tværs over kommune- og regionsgrænser, fordi affaldet som udgangspunkt skal afleveres i virksomhedens hjemkommune, også selvom arbejdet udføres et andet sted.

Heldigvis ser det ud som om, miljøminister Karen Ellemann nu er blevet klogere.
Hun har indkaldt forligsparterne til et møde her først i december, og ambitionen er en lovændring, der skal træde i kraft så hurtigt som muligt.

Det er meget positivt, at ministeren endelig har indset, at vi må af med den nuværende ordning så hurtigt som muligt. Siden 2004, da arbejdet med at lave en ny affaldsmodel gik i gang, har DS Håndværk & Industri og mange andre organisationer protesteret kraftigt imod de indlysende skadevirkninger, som reglerne ville medføre. Og vi har jævnligt fået henvendelser fra medlemsvirksomheder, som føler sig urimeligt behandlet både i første instans og efter en ansøgning om dispensation.

Desværre kan man jo ikke lovgive med tilbagevirkende kraft, så løbet for 2010 er reelt set kørt. Realistisk kommer der i hvert fald ikke nye regler før efter årsskiftet. Regninger for 2010 skal altså betales, og virksomheder, der ikke producerer affald, skal stadig søge dispensation. Og reglerne for det er hverken særlig smidige eller forståelige.

Tilbage står jeg med en nagende tvivl om, hvorvidt Karen Ellemann nu får ryddet ordentligt op i den nuværende skrotdynge af bestemmelser om virksomheders affaldshåndtering. Vi har i DS Håndværk & Industri endnu til gode at se et tilstrækkelig vidtgående lovforslag.

Jeg vil ikke stiltiende være vidne til en utilstrækkelig lappeløsning.

Læs mere om affaldsgebyrerne på DS Håndværk & Industris hjemmeside .

Kilde: DS Håndværk & Industri - http://www.ds-net.dk

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094