23948sdkhjf

Nordsjællandsk olierigmand overvejer schweizisk skattefinte

Welltec-stifter Jørgen Hallundbæk overvejer at rykke selskabet fra Allerød til Schweiz for at spare skat.

Olierigmanden Jørgen Hallundbæk, der stiftede Welltec for mere end 20 år siden, overvejer at rykke ejerskabet af den danske virksomhed til Schweiz. Det skriver Finans.

Ifølge prospektet for Welltecs nye milliardstore obligationsgæld spekuleres der i at flytte det ultimative moderselskab til alpelandet af "skattemæssige årsager".

Der er flere forskellige løsninger på bordet. Herunder at firmaet omstruktureres, så Welltec Switzerland (Holding) AG bliver det nye holdingselskab i koncernen, der har datterselskaber i stribevis af olierige stater som Saudi-Arabien og Azerbaijan.

Welltec Switzerland (Holding) AG blev ifølge det schweiziske selskabsregister stiftet sidste år i rigmands-kantonen Zug, der ikke er kendt for olieforekomster, men lav skat.

- Mange internationale virksomheder, der har aktiviteter i mange forskellige lande, samler profitcentre nogle steder, hvor skatten er lavere, siger skatteadvokat Eduardo Vistisen fra Vistisen Law og fortsætter:

- Welltec har udviklet noget unikt og tjener penge mange steder i verden. Helt grundlæggende er det normalt skattemæssigt mere fordelagtigt, hvis man placerer de unikke rettigheder i Schweiz end i Danmark.

Ifølge Welltec er det endnu ikke besluttet, om eller præcis hvordan Welltec omstruktureres.

- [Overvejelserne] er et udtryk for, at vi har en meget høj effektiv skatteprocent i organisationen. Det er vi forpligtede til at optimere på som virksomhed i forhold til vores aktionærer, siger Martin Skovbjerg, juridisk direktør i Welltec til Finans, og fortsætter:

- Om det ender med et schweizisk setup, kan jeg ikke svare på.

Selskabets effektive skattesats lå i 2015 på 83 procent og i 2014 på 61 procent. Ender man med at lægge moderselskabet i Schweiz, vil det ifølge ham ikke betyde, at Welltec betaler mindre i skat i Danmark.

Den tidligere så højtflyvende oliekomet har imidlertid tabt flyvehøjde i de seneste par år, hvor olieprisens deroute har ramt selskabet som en hammer, så man nu kæmper med en stor og dyr gæld.

Welltec vandt sidste år Automatiseringsprisen 2016 af Dansk Robot Netværk (DIRA), da Welltec havde hentet hele produktionen af borehoveder til olie- og gasindustrien hjem til Allerød fra polske underleverandører.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096