23948sdkhjf

Dansk olierigmand betaler dyrt for at redde livsværk

Den tidligere vækstkomet Welltec er i modvind og må nu betale dyrt for at refinansiere en milliardgæld.

Olieindustriens nedtur er blevet dyr for Jørgen Hallundbæk, der har skabt sin formue gennem borerobotselskabet Welltec. Det skriver Finans.

Svære tider i oliebranchen har skabt store udfordringer for Welltec, der på bare to år har fået halveret omsætningen og selskabets værdi. Som et led i at refinansiere en kæmpegæld har Welltec nu solgt for 2 mia. kr. virksomhedsobligationer til en rente, der er markant højere, end hvad andre selskaber betaler.

Oveni risikerer Jørgen Hallundbæk at måtte afgive aktiemajoriteten, da han ifølge et prospekt kan få udvandet sin ejerandel til 47 procent.

Alene de nye renteomkostninger kommer til at løbe op i over 200 mio. kr. årligt.

- Det er det, det koster, siger Martin Skovbjerg, juridisk direktør i Welltec, til Finans.

Welltec skal betale investorerne en årlig rente på 9,5 procent for de nye obligationer. Det gennemsnitlige afkast på de såkaldte junk bonds – altså højrisikoobligationer – som Welltec hører ind under, ligger i Europa på 2,5 procent ifølge Bank of America’s Euro High Yield Index.

Med en negativ driftsindtjening (ebit) kan det blive svært for Welltec at få råd til at betale de store renteudgifter, hvis ikke udviklingen vendes.

Det danske olieteknologiselskab, der sælger borerobotter, var indtil 2014 flyvende og blev set som den næste lovende børskandidat. Idéen kom fra den sky ingeniør Jørgen Hallundbæk, og den forvandlede ham til milliardær. Men årene efter ramlede den danske oliekomet sammen med resten af branchen ind i en dyb krise på grund af olieprisens deroute.

Ifølge en institutionel investor, der ikke ønsker at udtale sig til citat over for Finans, valgte man ikke at deltage i Welltecs nye obligationsudstedelse på grund af den kraftige nedtur.

- I 2015 forventede vi, at Welltecs forretning ville blomstre med de lavere oliepriser, da Welltec mener, at netop dets teknologi kan øge produktionen og sænke omkostningerne – det modsatte er sket. Omsætningen er faldet markant, lyder det.

Originalartikel: http://finans.dk/erhverv/ECE10049442/dansk-olierigmand-betaler-dyrt-for-at-redde-livsvaerk/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079