23948sdkhjf

Lille boks sniffer sig til effektivitet i plastbranchen

Maskinproducent har udviklet overvågning til plastindustriens hardware.

Industri 4.0 er visionen om fremtidens fuldt digitaliserede og automatiserede produktionsvirksomhed. Men mange små og mellemstore virksomheder har svært ved at oversætte visionen til hverdagen på fabriksgulvet.

De eksisterende systemer til overvågning af produktionsfaciliteter er komplekse, dyre at installere og typisk designet til storindustrien. Men det skal der ændres på, lyder det fra Andertech, der producerer sprøjtestøbemaskiner og andet udstyr til plastindustrien.

De har nu udviklet et system, der gør Industri 4.0 tilgængelig for mindre virksomheder, kaldet Whisper 4.0.

Detaljeret sporbarhed
Andertech udviklet et finmasket system til overvågning af produktionsanlæg til sin egen branche: plastindustrien. Andertech-systemet giver mulighed for detaljeret sporbarhed hele vejen, fra råvaren i produktionshallen til slutproduktet ude i butikkerne. Det er noget, der kræves i bl.a. medico-industrien, så man kan spore et fejlbehæftet produkt, finde årsagen til fejlen og eventuelt tilbagekalde de øvrige produkter i samme batch.

- Whisper 4.0 bygger på den platform vi har udviklet til vores egen branche. Men i forenklet form. Vi har kogt systemet ned til kun at levere de helt relevante nøgledata, og vi har gjort det hardware-uafhængigt. Du kan montere boksen på alle de maskiner du har i din produktionshal. Det kræver et meget lille indgreb. Der skal bare bores et hul og trækkes to ledninger, siger Erik Sten Andersen.

Spiselig Industri 4.0
Der er tale om en lille boks, der nemt og hurtigt kan monteres på hver enkelt maskine i produktionshallen. Den trådløse ”sniffer” opsamler de vigtigste data fra maskinen og sender dem videre til en computer, der giver personalet et samlet overblik over effektiviteten i produktionen, bl.a. via et speedometer på skærmen. Systemet kaldes Whisper 4.0, og formålet er at gøre Industri 4.0 spiseligt for små og mellemstore virksomheder.

- Som mindre virksomhed har du behov for en forholdsvis simpel overvågning af dine maskiner på nogle få, udvalgte parametre. Du har brug for at vide, om hver enkelt maskine producerer det antal emner den skal inden for den estimerede tid, forklarer Erik Sten Andersen, ejer og direktør i Andertech og fortsætter

- Boksen er en pulstæller, der registrerer aktiviteten på maskinen: kører den eller kører den ikke. Desuden registrerer systemet, om maskinen kører for hurtigt, så den ”sjusker”, eller for langsomt, så dens kapacitet ikke udnyttes fuldt ud og virksomheden derfor taber penge. Desuden registreres alle driftsstop og operatøren får mulighed for at indrapportere årsagen for stoppet, siger han.

Whisper 4.0 blev præsenteret 31. oktober og 1. november ved et teknisk seminar for virksomheder i plastbranchen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.423