23948sdkhjf

En boks med principper

| Af Benita Dreyer-Andersen | Tip redaktionen om en historie

Christian Ebbesen har udviklet en affaldsboks af genbrugsplast, fordi der ikke er grund til at trække flere ressourcer ud af systemet end højst nødvendigt.

Christian Ebbesen kalder sig selv en affaldsnørd. Dels har han syv år bag sig som ansat i I/S Vestforbrændning, men endnu vigtigere: han har bygget sin egen serie af indendørs affaldsspande til brug under håndvasken.

Læs også: Dansk anlæg skal lave plast om til diesel

Spandene er tilmed lavet af genbrugsplast, fordi vi med vores affald skal gå hele vejen mod at få genbrugt, sorteret og genanvendt, hvis det står til Christian Ebbesen.

- I et sorteringsprojekt ville det klinge noget hult, hvis produktionen af beholderne bidrog endnu mere af køb-brug-og-smid væk. Plast er et fantastisk materiale, og når den alligevel bliver sorteret som særskilt fraktion, kan den lige så godt bruges til noget fornuftigt, siger Christian Ebbesen.

Polsk affaldsniche
Materialet er såkaldt bølgeplast, som ikke produceres de danske breddegrader. Til gengæld findes der overskydende bølgeplast fra produktioner i Polen, og det er der, Christians spande får liv fra.

- Polen har en helt anden tradition for genanvendelse og genbrug, end vi har i Vesten. Polen rigtig dygtige til at frasortere i små og nøjagtige fraktioner, nærmest uden at smide noget som helst ud. Bølgeplasten bliver sorteret fra som selvstændig fraktion, og er nem og billig at gå til, siger han.

I Danmark sorteres både hård og blød plast i en del kommuner og mange flere er på vej til at indføre udsortering af plast. Der findes dog så mange forskellige typer plast på markedet i dag, at man som lille iværksætter ikke selv ville kunne aftage en stor portion blandet plast, uden at der villevære en del spild, forklarer Christian Ebbesen.

Hvis plasten til gengæld er ensartet af type og kvalitet, som den fra Polen, så er det lettere at kunne genanvende det til ny produktion, siger han.

Ud med dyre pose-løsninger
Christian Ebbesen har ligeledes udviklet spandene efter dimensioner, der passer til de fleste køkkenskabe og samtidig også til poser, der allerede eksisterer på markedet.

- Det har været vigtigt for mig, at der ikke skulle udvikles særskilte poser til spandene, fordi det går stik i mod formålet med at genanvende for at undgå unødig produktion. Jeg vil ikke have, at man skal købe dyre poseløsninger for at bruge spandene, for så får man det ikke gjort alligevel, og så er vi tilbage til udgangspunktet. Hvis samfundet vil have os til at sortere, skal de også være så nemt, at vi ikke kan lade være, siger han.

Christian Ebbesen arbejder nu på at få sin affaldsløsning ud på markedet i samarbejde med blandt andet boligforeninger og kommuner.

Hold dig opdateret med Metal Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Lego-arvinger vil dele magten

Efter 70 år: Værktøjsfirma skifter navn

Når 80 meter ikke er nok: Kompositmager skal hyre 100

God start på 2018/2019 hos Rias

Kæmpe sprøjtestøbe-maskine på vej til Idé-Pro Skive

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Slangepumpe fra Axflow gør rensningsanlæg mere effektivt

Ugens tilbud på lager maskine fra Stålspecialisten

SSI Schäfer leverer automationsløsning til PostNord og Stadium

Branson lancerer en ny generation af ultralydssvejsere

Fiberlasere fra IP Maskiner A/S

Tak til alle som besøgte os på vores stand på Stockholm furniture fair 2019

Desktop Metal frigiver nyt materiale

Løwener søger Area sales manager

Vi redder dit liv med sikkerhed

Mød PALOMAT® på LogiMAT 2019

Technoflex Splines/fortanding

Plug and Play robotsystemer er vejen frem

Energiforbrug reduceres markant med softstarter fra SMC

Eksplosionsikret stik og udtag fra Marechal

Topcon X-73i gravesystem

Technoflex Splines/fortanding

Har du husket dit LOGIN?

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning af lodderøg hos Nordic Power Converters

NY type plasmaskærer med navnet X-definition

Cirlulære økonomi

Jonas Hylleberg - ny teknisk tegner hos Junget

Flere hundrede liters Adblue tanke

Dorner er blevet UR+ Partner

Verdens første LED lamper med udskiftelige batterier

Flemming fejrer 25 år som »Brandmand« i EL:CON

Send til en kollega

0.199