23948sdkhjf

Stålkommentar: Fortsat stigning i slutforbruget i Q4

Forbruget i Kina og udbuddet af nikkel skaber dog fortsat usikkerhed om prisudviklingen.
Ordreindgangen på rustfrit stål I Europa oplevede et løft I begyndelsen af fjerde kvartal. Efterspørgslen efter rustfrit stål forblev dog skuffende fra nogle markeder (fx Italien, UK og Norge), mens andre markeder synes at drage nytte af fortsat stærk oversøisk ordreindgang (fx Tyskland).

Lagre: Lageropbygning gennem hele forsyningskæden fortsatte i Europa og Nordamerika frem til midten af tredje kvartal. Siden oktober synes nedbygning af lagre at få overtaget, og det vil sandsynligvis fortsætte til udgangen af året.

Der er forskel på lagersituationen for plader og stangstål: lagerniveauerne for plader er nu tilstrækkelige, mens lagre for stangstål er relativt lave (stang, tråd).

Derfor placerer grossister inden for stangstål flere ordrer end de, der lagerfører plader. Alt i alt forventes det, at europæiske lagre ved udgangen af året vil være 100.000–200.000 tons højere end i begyndelsen af 2010.

Slutforbrugerefterspørgslen: Den europæiske efterspørgsel er siden midten af 2009 øget for hvert kvartal. Det er et stabilt, men langsomt forbedringstempo, bortset fra efterspørgslen fra bilindustrien, som er steget med 20 % år-til -år.

Procesudstyr: en yderligere forbedret situation forventes for resten af 2010 – men markedssituationen var dog fortsat skuffende i nogle vigtige undersegmenter som energiforsyning og raffinaderier. Også ABK (arkitektur, byggeri og konstruktion) stagnerer, bortset fra fabrikanter af rulletrapper og elevatorer, som nyder en stærk efterspørgsel fra Mellemøsten, Latinamerika og Asien.

På grund af svag efterspørgsel fra kommercielle og offentlige byggeaktiviteter i Europa forventes der dog en negativ vækst i dette segment for året som helhed. Særligt inden for offentlige byggerier er fremtidsudsigterne negative på grund af fremtidige budgetindskrænkninger. Forbrugsgoder vokser langsomt, men stabilt (< 5 %) da det europæiske marked stort set er mættet.

Kina: Forhøjede medio oktober for første gang i tre år rentesatsen med 0,25 % for at modvirke en økonomisk overophedning. Dette kan have en dæmpende indvirkning på efterspørgslen efter rustfrit stål i fjerde kvartal.

Nikkelpriserne: Løber igen fra markedsvilkårene: efterspørgslen efter rustfrit stål er ikke stærk nok til at berettige priser over 20.000 US$, 18-8 skrot og især tilgængeligheden af NPI (nikkelråjern) er mere end tilstrækkelig.

I de seneste uger begyndte LME-lagrene igen at stige, hvilket indikerer, at udbuddet overstiger efterspørgslen. INSG forudser endda et overudbud af Ni (+85.000 t) mest på grund af ny kapacitet, der kommer i produktion næste år.

Kilde: Damstahl - http://www.damstahl.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11